Po osobnu ćemo uskoro u bilo koju policijsku postaju

Zahtjev za izdavanje osobne iskaznice uskoro će se moći podnositi u bilo kojoj policijskoj upravi odnosno postaji, neovisno o mjestu prebivališta ili boravišta osobe koja podnosi zahtjev

41
eOsobna - digitalna osobna iskaznica
izvor fotografije: MUP

U hitnu saborsku proceduru Vlada je uputila izmjene Zakona o osobnoj iskaznici kojima se predlaže da se podnošenje zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice omogući u bilo kojoj policijskoj upravi odnosno postaji, neovisno o mjestu prebivališta ili boravišta osobe koja podnosi zahtjev.

MUP predlaže ovu izmjenu jer se u praksi dobrom pokazala odluka iz srpnja kojom se u iznimnim situacijama omogućavalo ukidanje mjesne nadležnosti za podnošenje zahtjeva za izdavanje osobnih iskaznica. Takva je odluka donesena zbog povećanog broja zahtjeva, što je najvećim dijelom bila posljedica epidemije koronavirusa.

Nakon te odluke bio je povećan broj zahtjeva u pojedinim policijskim postajama koje su ranije imale manji broj stranaka jer su građani iskoristili mogućnost da na brži način ishode osobne iskaznice u takvim policijskim upravama ili postajama. To je rasteretilo i policijske uprave s velikim brojem stranaka, objasnio je na sjednici potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Podjetio je da se isti sustav već primjenjuje za izdavanje putovnica i vozačkih dozvola.