Povoljniji krediti i onima koji ne dobiju državnu subvenciju

Klijentima koji ne uspiju ući u kvotu subvencija koje dodjeljuje Ministarstvo, Erste i OTP banka ponudit će povoljnije uvjete s kojima sudjeluju u programu. Slično uvjete razmatraju i u Zagrebačkoj banci i HPB-u

492
povoljniji stambeni kredit

Domaće banke koje sudjeluju u državnom projektu subvencioniranih stambenih kredita, potaknute brojem prijava pristiglih u Agenciju za promet nekretninama, u pripremi imaju slične ili iste uvjete za klijente koji ne uspiju dobiti državnu subvenciju.

U međuvremenu ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar ukinuo je kvote za banke i kvote za stanove i kuće. Prema novim procjenama Ministarstva, subvencijama će se pokriti između 1600 i 1800 kredita.

Do četvrtka 14. rujna  u 12 sati Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama zaprimila je ukupno 1534 zahtjeva. Ministar je najavio da će natječaj sigurno biti otvoren do kraja ovog tjedna te da će subvenciju dobiti svi koji su predali ispravnu dokumentaciju.

Na pitanje razmišljaju li klijentima koji ispunjavaju uvjete za subvencionirane stambene kredite, a iz bilo kojeg razloga ih ne dobiju, ponuditi slične ili iste uvjete kreditiranja bez državne subvencije, iz Splitske su nam banke odgovorili:

“Da, razmišljamo, ali ako se takva odluka donese vrijedit će samo ako su klijenti eventualno odbijeni zbog nedostatka subvencije u okviru definirane kvote.”

U Erste banci vjeruju kako će svim njihovim klijentima koji su podnijeli zahtjev subvencija biti odobrena. “Ako se eventualno dogodi da netko od klijenata ostane bez subvencije, banka će mu ponuditi povoljnije uvjete kredita s kojima sudjeluje u programu”, kažu u Ersteu.

Najnižu kamatu za subvencionirane stambene kredite ponudili HPB i PBZ

Klijentima koji ispunjavaju uvjete za subvencionirane stambene kredite, a ne uđu u subvencijsku kvotu Ministarstva, OTP banka će također, poručuju, ponuditi iste uvjete kreditiranja.

Sličnu je poruku nakon prvog dana javnosti uputila i članica Uprave Zagrebačke banke, Dijana Hrastović, kazavši kako će učiniti sve da svi klijenti koji ne uđu u kvotu koju je propisalo Ministarstvo ipak dobiju povoljnije stambene kredite.

Iz HPB-a poručuju kako također razmatraju takvu mogućnost.

Redovni uvjeti kreditiranja

RBA će, kako sada stvari stoje, klijentima koji ne ostvare pravo na državnu subvenciju, ponuditi samo kredite iz redovne, komercijalne ponude.

U Karlovačkoj pak banci vjeruju kako su postavljene kvote realne i da će svi koji predaju zahtjev za subvencionirani stambeni kredit, a udovoljavaju traženim uvjetima kao i uvjetima kreditne sposobnosti, ostvariti pravo na subvenciju.

Karlovačka banka neće ponuditi iste uvjete klijentima koji ne ostvare pravo na subvenciju već će navedeni klijenti moći realizirati kredite po redovnim, komercijalnim uvjetima”, kažu.

Splitska je banka do kraja prvog dana u APN predala 31 kompletiran zahtjev, Erste nešto više od 200, Zagrebačka banka njih 343, PBZ 283, a OTP banka 44 zahtjeva. RBA je do četvrtka u APN proslijedila 36 zahtjeva.