U Hrvatskoj potvrđeno prisustvo mutacije brazilskog soja koronavirusa

Znanstveni tim Instituta Ruđer Bošković u jednom od 50 analiziranih uzoraka potvrdio je takozvanu brazilsku mutaciju virusa SARS-CoV-2. Uzorci iz Zagreba, Čakovca i Osijeka analizirani su u protekla tri mjeseca, a brazilski soj potvrđen je u uzorku iz Zagreba

16
cjepiva protiv Covid-19

U Hrvatskoj je otkriven brazilski soj koronavirusa. Identificirao ga je znanstveni tim Laboratorija za naprednu genomiku Instituta Ruđer Bošković (IRB) pod vodstvom dr.sc. Olivera Vugreka. U jednom od 50 analiziranih uzoraka potvrđena je mutacija u proteinu spike na položaju E484K koji je utvrđen kod brazilskog soja koronavirusa odnosno varijanti B.1.1.28.

Uzorci iz Zagreba, Čakovca i Osijeka analizirani su u protekla tri mjeseca, a brazilski soj potvrđen je u uzorku iz Zagreba koji je uzorkovan 30. siječnja 2021. Uzorke je prikupila Poliklinika Medikol u sklopu PCR testiranja koje ova poliklinika od prosinca 2020. nudi građanima, a čijom su privolom ti isti uzorci analizirani na Institutu Ruđer Bošković (IRB).

Ovi rezultati potvrđuju da saznanje o tome je li određena osoba pozitivna ili negativna kada je riječ o koronavirusu nije dovoljno ako želimo pratiti kako se virus mijenja unutar istog domaćina i ako želimo uspješno odgovoriti na izazove koje pred nas postavlja virus SARS-CoV-2.

“Prema dosadašnjim rezultatima istraživanja izgleda da postojeća cjepiva štite od te varijante virusa, a u svakom slučaju štite od teških oblika bolesti i smrti. Kod ovog soja virusa nije se pokazalo da je patogeniji od ostalih varijanti virusa, tako da mislim da nema mjesta panici i da nas postojeća cjepiva štite od ove varijante virusa. Jedino na što moramo paziti na epidemiološke mjere i održavanje fizičkog razmaka jer to štiti populaciju koja još nije cijepljena od širenja virusa”, rekao je za Hrvatski radio virusni imunolog prof. dr. sc. Bojan Polić.

Praćenje genetike koronavirusa

“Mutacija E484K sama po sebi nije nova varijanta, ona je mutacija koja se javlja u različitim sojevima virusa SARS-CoV-2, primjerice u južnoafričkoj (B.1.351) i te brazilskoj (B.1.1.28) varijanti”, rekao je dr. sc. Oliver Vugrek, voditelj Ruđerova znanstvenog tima.

Prema dostupnim podacima, trenutno je identificirano 11 slučajeva britanske verzije virusa u području oko Bristola i 40 slučajeva originalnog virusa SARS-CoV-2 koji nose istu mutaciju na području Liverpoola. Učestalost tzv. brazilske varijante u ostalim europskim zemljama nije poznata.

”Upravo zahvaljujući informacijama koje nam otkriva praćenje genetike, odnosno mutacija virusa i njegovog ponašanja, stručnjaci mogu ustanoviti zašto se u određenom trenutku virus pojačano ili slabije širi među populacijom, te zašto i kako dolazi do razvoja blažih ili težih oblika bolesti kod ljudi. Povrh toga, tako je moguće pratiti ima li određeni soj sposobnost izbjeći otkrivanju specifičnim dijagnostičkim testovima, te utvrditi ima li sposobnost razviti smanjenu osjetljivost na terapiju. Također, praćenje genetike koronavirusa omogućava nam da dobijemo vrijedne informacije o djelovanju i trajnosti prirodnog imuniteta ili imuniteta stečenog cijepljenjem. Dakle, sve su nam te informacije ključne kako bi se mogli uspješno boriti s koronavirusom i zato trebamo što više sekvencionirati”, objasnio je dr. sc. Oliver Vugrek.