U kolovozu godišnji rast prometa u trgovini na malo 18,3 posto

Promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 15,4 posto, a promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 19,4 posto

17

Prema podacima koje je DZS objavio u četvrtak, 30. rujna, dvoznamenkaste realne godišnje stope rasta prometa u trgovini na malo, u skladu s očekivanjima, nastavljene su u kolovozu, sedmi mjesec za redom.

Uz mjesečni rast za 1,8 posto (u realnom izrazu) podržan rastom prometa od trgovine na malo prehrambenim proizvodima (+0,5%) te neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima za 3,7%), promet u trgovini na malu u kolovozu je bio viši za 18,3 posto u odnosu na kolovoz 2020. (kalendarski prilagođeni indeksi). Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 15,4 posto, a promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 19,4 posto.

Trgovina na malo

U razdoblju od siječnja do kolovoza promet u maloprodaji realno je viši za 13,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine (+15,8% nominalno).

Promatrajući nominalne indekse prometa prema trgovačkim strukama najveći utjecaj na porast prometa u kolovozu je došao od prometa u Nespecijalizirani prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama (+7,5%) koji je s udjelom u ukupnom prometu od 39,2 posto godišnje porastao 19,2 posto. Slijedi promet Motornim gorivima i mazivima koji je uz udjel od 20 posto u ukupnom prometu i godišnju stopu rasta za 36% imao ukupan utjecaj na indeks 7,2 posto. Kumulativan rast od siječnja do kolovoza u navedenim kategorijama iznosio je 9,1 posto odnosno 26 posto godišnje. Rast prometa ostvarilo ostvarilo je svih jedanaest trgovačkih struka.

Osim učinka baznog razdoblja nastavak povoljnih kretanja rezultat je i kretanja u turizmu, umjereno pozitivnih trendova na tržištu rada na što su ukazivali podaci o potrošačkom optimizmu koji se u kolovozu dodatno poboljšao u odnosu na mjesec ranije.

Podaci Porezne uprave za rujan iz sustava fiskalizacije upućuju na nastavak dvoznamenkastih godišnjih stopa rasta u maloprodaji (premašujući razine prije Covid-a). Dio doprinosa svakako dolazi i od intenziviranja inflatornih pritisaka tijekom ljetnih mjeseci. Ipak, snažan dvoznamenkasti rast maloprodaje u trećem tromjesečju je sasvim izgledan što će se odraziti i na rezultatima BDP-a za treće tromjesečje. Navedeno implicira očekivanja kako će, uz oporavak na tržištu rada i rastuća očekivanja potrošača, potrošnja kućanstava dati značajan doprinos oporavku gospodarstva i u drugoj polovici 2021.