Otvara se most Svilaj preko Save na koridoru Vc

Most na koridoru Vc povezuje cestovne mreže Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Za svaki smjer ima tri vozne trake, dug je 660 metara, a širok 29 metara. Vrijednost radova iznosila je 170 milijuna kuna

1183
most Svilaj

Pet godina nakon početka gradnje bit će otvoren most Svilaj preko Save, koji se nalazi na europskom koridoru Vc Budimpešta – Beli Manastir – Osijek – Sarajevo – Ploče. Toj svečanosti prethodit će otvaranje novog graničnog prijelaza Svilaj, za sada samo za putnički promet.

Most povezuje cestovne mreže Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Za svaki smjer ima tri vozne trake, dug je 660 metara, a širok 29 metara. Vrijednost radova iznosi 171,8 milijuna kuna. Izgradnju su u 50-postotnim iznosima financirale Hrvatska i BiH. Hrvatski udio u toj investiciji iznosi 85,9 milijuna kuna, od toga je EU sredstvima, iz Instrumenta za povezivanje Europe, sufinancirano 57,9 posto vrijednosti ulaganja.

Otvaranje mosta je nekoliko puta odgađano no nakon završetka graničnog prijelaza napokon može biti pušten u promet. Most je, naime, bio završen prije više od godinu dana, no čekalo se da bosanskohercegovačka strana izgradi i kategorizira svoj granični prijelaz.

“Most je jako važan za taj dio Posavine gdje ima mnogo Hrvata, ali i zato što se nalazi na Vc koridoru koji kroz Hrvatsku prolazi duljinom od 88 kilometara. Znate da gradimo i dio od Osijeka prema Belom Manastiru”, rekao je ministar mora, promete i infrastrukture Oleg Butković.

Prilikom puštanja u promet mosta Svilaj  u punoj prometnoj funkciji bit će ukupno 59 kilometara autoceste A5. Novi kilometri autoceste omogućit će da se znatan dio teretnog prometa s graničnog prijelaza Slavonski Brod preseli na granični prijelaz Svilaj, što će rezultirati velikim rasterećenjem prometa na samom graničnom prijelazu kao i prometnog opterećenja kroz Slavonski Brod.

Dionica do Belog Manastira, vrijedna 443 milijuna kuna, trebala bi biti završena do kraja iduće godine, a do kraja 2023. ili najkasnije početkom 2024. trebala bi biti završena i dionica autoceste do granice s Mađarskom. Time bi bila završena hrvatska dionica koridora Vc.

Most kod Svilaja otvorit će predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen u pratnji predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića.