U srijedu počinje cijepljenje opće populacije u Zagrebu

Pomoćnica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Cecilija Rotim potvrdila je za HTV da je Paviljon 6 spreman i objasnila je kakav će biti postupak

51
cijepljenje opće populacije
Glavna sestra Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Cecilija Rotim

U srijedu počinje cijepljenje opće populacije na Zagrebačkom velesajmu. Očekuje se da će taj dan biti cijepljeno 1500 građana. Za držanje reda i pomoć starijima pobrinut će se pripadnici civilne zaštite.

Glavna sestra Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Cecilija Rotim potvrdila je za HTV da je Paviljon 6 spreman i objasnila je kakav će biti postupak.

“Svaka osoba će dobiti termin kada treba doći na cijepljenje. Molim sve  sugrađane da ne dolaze ranije, nego doslovno pet minuta prije svog termina, kako se ne bi stvorile gužve. Cjepivo je osigurano za sve koji su na listi i koji su potvrdili dolazak.”

Osoba prvo odlazi kod liječnika na trijažni punkt gdje će obaviti kratak intervju. Liječnik će uzeti anamnezu kako bi provjerio postoji li  neka kontraindikacija da se ta osoba cijepi. Nakon toga osoba odlazi kod medicinske sestre na cijepljenje.

Sljedeća faza je odlazak kod našeg administrativnog osoblja gdje cijepljena osoba dobiva potvrdu. Nakon toga odlazi na opservaciju koja traje 15 ili 30 minuta, objasnila je Rotim.

Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar”, početkom prošlog tjedna u Dnevniku Nove TV najavio je da će “masovno cijepljenje” u Zagrebu početi 7. travnja, na Svjetski dan zdravlja.

“Da krenemo sa završetkom druge faze i početkom treće faze na Zagrebačkom velesajmu gdje bismo dnevno mogli cijepiti između pet i šest tisuća ljudi”, rekao je Šostar. Dao je da je za početak cijepljenja rezervirano 30.000 doza AstraZenece, što bi trebalo biti dosta za prvih tjedan dana.

Svi se nadamo da će nakon toga početi stizati veće količine cjepiva kako bi se plan masovnog cijepljenja mogao provesti. Do sada su u Hrvatskoj utrošene 524.293 doze, a cijepljeno je nešto manje od 426 tisuća osoba.

>>Polašek za dinamičniju primjenu cijepljenja u kontroli epidemije