Kako ćete znati ide li razgovor za posao u dobrom smjeru

Potrošili ste mnogo vremena kako biste se pripremili za razgovor za posao. A nakon intervjua pitate se jeste li sve učinili kako treba, što ste mogli učiniti bolje i zbog toga ste još nervozniji. Evo kako ćete znati je li vaš intervju dobro prošao

779
razgovor za posao
Ako se čini da je službeni dio razgovora završen, a zatim se pojave i drugi članovi tima kako bi vas upoznali, shvatite to kao dobar znak [Image by Werner Heiber from Pixabay]

Odlazak na razgovor za posao može biti uzbudljivo, ali i stresno iskustvo. Provedete sate istražujući tvrtku, pripremajući pametne odgovore na teška pitanja, odabirući odjeću i pokušavajući očuvati hladnokrvnost tijekom intervjua. A nakon toga pitate se jeste li sve učinili kako treba, što ste mogli učiniti bolje i zbog toga ste još nervozniji. Srećom, postoje neki znakovi koji mogu ukazati kakva je bila vaša izvedba. Evo kako ćete znati je li vaš intervju dobro prošao.

Ako ste osjetili dobre vibracije

Nikada nemojte podcjenjivati ono što osjetili u želucu. Ako ste osjetili snažnu, pozitivnu povezanost, to vjerojatno nije vaša mašta. Neki razgovori mogu biti vrlo neugodni, dok drugi teku vrlo prirodno i glatko.

Čak i tijekom intervjua koji su usmjereni tako da vas malo protresu, možete osjetiti da ste dobro prošli na temelju energije u sobi. Jeste li primijetili kako se ispitivač smiješi i kima glavom? Je li osoba s kojom ste razgovarali skrenula u neobavezan razgovor o nekim stvarima koje su vam zajedničke? Jesu li svi bili dobro raspoloženi? Ponekad vam ispitivač može čak dati kompliment, što je uvijek dobro.

Nije dobro ako vaš sugovornik djeluje nezainteresirano, rastreseno ili čak borbeno.

Ako vas povedu u obilazak ureda

Općenito, ako vas prošetaju kako biste vidjeli gdje biste sjedili, da provjerite sobu za odmor i na kraju sretnete i upoznate dio osoblja, to je dobra stvar. Da nemate apsolutno nikakve šanse, doista ne bi bilo niti jednog razloga da vas voditelj ljudskih resursa provede po uredu.

Nije baš dobar znak ako vas po završetku intervjua otprate ravno do izlaza. To ne znači da nećete dobiti posao, ali to nije najbolji znak.

Ako vas upoznaju s drugim zaposlenicima

Ako želite znati je li vaš intervju dobro prošao, pratite koliko ste ljudi upoznali. Iako je u nekim tvrtkama normalno da se prilikom intervjua sastanete s više osoba, ako se čini da je službeni dio razgovora završen, a zatim se pojave i drugi članovi tima kako bi vas upoznali, shvatite to kao dobar znak.

Nije dobar znak ako ste se trebali sastati s više osoba, ali vam glavni ispitivač priopći kako se druga osoba ne može pridružiti. To može biti legitimno i opravdano, ali to također može značiti da vaša ponuda nije dobro prošla prilikom razmatranja.

Ako vam se sugovornik obraća kao zaposleniku

Jezik koji se koristi u razgovoru ponekad može ponuditi naznake o ishodu razgovora. Uočite nijanse između ova dva odgovora:

“Kad počnete, vaš će trening trajati tri dana”,

“Novi zaposlenici imaju trodnevni trening.”

Ako vam se ispitivač već obraća kao zaposleniku, to može značiti da vas već zamišljaju na poslu. Nije dobro ako se sugovornik odnosno sugovornici čine hladnima ili pretjerano formalnima i u najmanju ruku nisu razgovorljivi. Možda je riječ samo o karakteru sugovornika ili pregovaračkoj taktici, ali i pokazatelj da se niste uspjeli povezati.

Ako vas pitaju “Kada možete započeti?”

U redu, ovo je prilično izravan način da vam poruče da je posao vaš kada budete spremni. Teško da će vam netko postaviti takvo pitanje ako niste odabrani kandidat za posao.

Nije baš dobro ako vam kažu nešto poput: “Nismo baš sigurni kada biste mogli početi s poslom”. To je prilično jasno upozorenje da o vama ozbiljno ne razmišljaju to je crvena zastava da se o vama ozbiljno ne razmišlja (ili je riječ o vrlo neorganiziranoj tvrtki). U svakom slučaju, nije dobro.

Ako proces traje dugo

Iako prolazak kroz dugotrajni postupak intervjua nije nužno garancija da je posao vaš, to možete shvatiti kao dobar znak da ste još uvijek među kandidatima. Tvrtka neće ulagati mnogo vremena u kandidata ako ne vjeruje u njegov potencijal. Ako se razgovor koji je trebao trajati pola sata pritegnuo na puna dva sata, to je dobar razlog da vjerujete da imate velike šanse dobiti posao.

Loš znak je ako vam postave nekoliko kratkih pitanja i nakon toga naglo završe razgovor. To može značiti da im se nije svidio neki vaš odgovor ili da smatraju kako postoji kandidat koji je bolji od vas.

Ako vam se čini da vas pokušavaju nagovoriti da prihvatite posao

Ako je riječ o tvrtki koja vas pokušava uvjeriti kako je dobar poslodavac, to uglavnom znači da bi vas vrlo rado zaposlili. Nitko ne bi trošio vrijeme kako bi objasnio zašto je njihova tvrtka izvrsno okruženje za rad i objašnjavajući svoju korporativnu kulturu i kakve dodatne pogodnosti nudi zaposlenicima ako ste prosječan kandidat.

Iako je riječ o suptilnijim znakovima koje ponekad nije lako uočiti, loši signali su ako je vaš sugovornik usredotočen na negativne aspekte potencijalnog posla ili ako kaže nešto poput “ovo nije posao za svakoga”. To gotovo sigurno znači kako smatra da to nije posao za vas.

Ako pitaju razmatrate li neke druge ponude

Ako vam anketar postavlja pitanja o traženju posla, to uglavnom znači da su zabrinuti da bi vas netko mogao “preoteti” i zaposliti prije njih. To mogu ispitati na suptilan način. Mogu vas, na primjer, pitati: “Kako ide potraga za poslom?”. Ili vas mogu izravno pitati razmišljate li o nekim drugim ponudama. U svakom slučaju, to obično znači da ste ostavili sjajan dojam i da su svjesni da imaju konkurenciju.

Nije dobro ako vam spomenu kako se na natječaj javilo mnogo kandidata. To bi mogao biti njihov način da vam poruče kako ne trebate previše očekivati.

Ako imaju konkretan plan kako dalje

Ako niste oduševili svog sugovornika, mogli biste čuti nešto kao: “Moramo razmotriti puno drugih kandidata. Konektirat ćemo vas”. Ali, ako vam na kraju sastanka upute poruku koja glasi otprilike ovako: “Javit ćemo vam se u roku od tri dana” ili “Kada možete doći na sastanak s našim izvršnim direktorom?”, možete biti sigurni da ozbiljno razmatraju vašu ponudu.

Nije dobar znak ako vam kažu da, ako ne dobijete odgovor, nazovete njihova asistenta. To je prilično jasan znak da voditelj zapošljavanja nema više namjeru baviti se vama.