Polašek za dinamičniju primjenu cijepljenja u kontroli epidemije

Prvo smo cjepiva koristili za sprečavanje smrtnih ishoda i fokusirali smo se na starije osobe. Sada je vrijeme za dinamičnije korištenje cjepiva za kontrolu epidemije, tako da cijepimo prvo ljude s puno kontakata i one koji su bili potvrđeni širitelji virusa

17
Ozren Polašek
[izvor: screenshot N1]

Profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu i član Vladina zdravstvenog savjeta Ozren Polašek smatra da je vrijeme za dinamičniji pristup cijepljenju: “Prvo smo cjepiva koristili za sprečavanje smrtnih ishoda i fokusirali smo se na starije dobne skupine. Sada je vrijeme za malo dinamičnije korištenje cjepiva za kontrolu epidemije, tako da cijepimo prvo ljude s puno kontakata i one koji su bili potvrđeni širitelji virusa”.

“Krenuli smo s popuštanjem mjera prije par tjedana. Paralelno nam se širi novi soj i to je izgledan razlog zašto smo sada u ovakvoj situaciji. Brojevi nam rastu zato što nismo došli ni blizu onog ideala procijepljenosti koji je za vuhanski soj bio procijenjen na 70 posto populacije. Mi smo u ovom trenutku na devet posto. Prirodno zaražavanje jednostavno nije dovoljno pouzdan mehanizam”, razložio svoj stav je Polašek.

Dodao je kako je cijepljenje najbolji i najetičniji korak naprijed te da ćemo najvrednije spoznaje dobiti od zemalja koje su uspjele cijepiti velik broj svojih građana poput Izraela i Velike Britanije: “Ako se kod njih ne pojave novi epidemijski valovi, onda se imamo pravo nadati nečem normalnijem, onome što smo imali prije 2020.”.

Cijepljenje u Hrvatskoj ide sporo. Do sada su utrošene 524.293 doze, a cijepljeno je nešto manje od 426 tisuća osoba.

Broj umrlih premašio šest tisuća, bolnice se ponovo pune

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 1376 slučajeva zaraze koronavirusom. Udio pozitivnih među testiranima je 22 posto. U bolnicama je više od 1500 pacijenata, a na respiratorima ih je 158. Umrle su 33 osobe. Dan ranije umrlo je 29 osoba, čime je ukupan broj umrlih zbog posljedica zaraze od početka epidemije premašio šest tisuća.

Nismo ni blizu onog ideala procijepljenosti koji je za vuhanski soj procijenjen na 70 posto populacije. Mi smo u ovom trenutku na devet posto, kaže prof. Ozren Polašek

Epidemiolozi zbog blagdana ponovo pozivaju na odgovorno ponašanje i poštivanje epidemioloških mjera kako bi se zaustavilo širenje zaraze.

Iako je zbog blagdana manje testiranja pa tako i manje zaraženih nego proteklih dana, brojke su i dalje velike te potvrđuju da se treći val zaraze koronavirusom širi Hrvatskom i da prevladava britanski soj. Zabrinjava veliki broj ljudi u samoizolaciji – čak 33.342.

“U posljednjih sedam dana, u usporedbi s istim prethodnim razdobljem, imamo porast zaraženih od 40 posto. Broj umrlih porastao je gotovo dvostruko. To nam signalizira da doista nije trenutak za opuštanje”, poručila je epidemiologinja HZZJ-a Iva Pem Novosel.

PGŽ razmatra pooštravanje mjera

Najveći broj novih slučajeva zaraze Covidom-19 ima Primorsko-goranska županija – 325.

“U Kliničko-bolničkom centru na liječenju je 160 osoba. Na respiratoru ih je 17, a tijekom noći umrle su tri osobe”, rekao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Mladen Šćulac. Dodao je kako je među zaraženima 67 posto osoba iz radne populacije, djeca školske dobi i studenti čine 20 posto zaraženih, a osobe u dobi iznad 65 godina 13 posto.

Mjere zatvaranja i smanjenje kontakata sasvim sigurno donose rezultate, istaknuo je ravnatelj HZZJ-a Krunoslav Capak

Treći dan za redom Primorsko-goranska županija ima više od tristo zaraženih pa se razmišlja o strožim mjerama. “Zavisno o situaciji u utorak ili najkasnije u srijedu ćemo imati sjednicu Stožera na kojoj ćemo razmotriti daljnje mjere”, najavio je Šćulac.

“Razmišljamo o tome da smanjimo broj stolova u ugostiteljskim objektima ili da im privremeno zatvorimo terase, ali tome će zadnju riječ imati naši epidemiolozi”, dodao je prvi čovjek Stožera Primorsko-goranske županije.

Grad Zagreb koji prostore na Velesajmu priprema za početak masovnog cijepljenja u srijedu ima 296 novih slučajeva.

U subotu su u Hrvatskoj zabilježena 2234 nova slučaja zaraze korona virusom. To je bio četvrti dan za redom da je zabilježen broj zaraženih veći u od 2000 pa se mnogi stručnjaci pribojavaju da bi uskoro mogao premašiti i 3000 zaraženih.

I Capak najavio novo zaoštravanje mjera na državnoj razini

Epidemiološko stanje se pogoršalo i nastave li brojevi rasti, moguć je povratak na neke od mjera iz studenoga, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u intervjuu za Hrvatski radio.

“Ako se bolnice nastave puniti, ozbiljno ćemo razmotriti da se vratimo neke od mjera na onaj 27. studenog o kojem nitko ne voli razmišljati”, rekao je Capak. Podsjetio je da je onaj prvi lockdown, u prvom valu, bio puno stroži, jer je tada zatvoreno bilo sve.

“Te mjere zatvaranja i smanjenje kontakata sasvim sigurno donose rezultate”, istaknuo je Capak.

>>Turistički radnici uvršteni u prioritetnu skupinu za cijepljenje

>>Kako stvoriti cjepivo za nove sojeve koronavirusa