Ublažavaju se mjere vezane uz okupljanja i rad ugostiteljskih objekata

Radno vrijeme ugostiteljskih objekata produžuje se do 2 sata ujutro. Također, objekti s kontroliranim ulaskom, u kojima će svi gosti imati covid potvrdu, moći će posluživati sve goste, ne samo one koji sjede

9
epidemiološke mjere
Povećava se broj osoba koje mogu prisitvovati javnim događanjima na otvorenom i u zatvorenom bez covid potvrda, dok za događanja na kojima se traže covid potvrde broj prisutnih nije ograničen [Izvor: Pixabay]

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade u četvrtak najavio je ublažavanje epidemioloških mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa. Povećava se broj osoba koje mogu prisustvovati javnim događanjima, produžuje se radno vrijeme ugostiteljskih objekata i ukida se samotestiranje djece u školama.

Tako se povećava broj osoba koje mogu prisitvovati javnim događanjima na otvorenom i u zatvorenom bez covid potvrda, dok za događanja na kojima se traže covid potvrde broj prisutnih nije ograničen.

Radno vrijeme ugostiteljskih objekata produžuje se do 2 sata ujutro. Također, objekti s kontroliranim ulaskom, u kojima će svi gosti imati covid potvrdu, moći će posluživati sve goste, ne samo one koji sjede.

Ublažit će se i mjere prilikom održavanja sportskih natjecanja, amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, sajmova i drugih gospodarskih i turističkih događaja u zatvorenim prostorima, profesionalnih umjetničkih izvedbi i programa u zatvorenim prostorima, kino projekcija, izložbi, vjerskih obreda i sjednica predstavničkih tijela.

“Planira se ukidanje samoizolacija za djecu predškolske dobi osim u slučaju obiteljskog kontakta i ukidanje samotestiranja školaraca jednom tjedno”, rekao je predsjednik Vlade.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dodatno je pojasnio koje mjere se ublažavaju i kako. Dodao je kako mjere na snagu stupaju u petak, ali da ovo ublažavanje nikako “ne znači da se možemo prestati ponašati odgovorno”.

Plenković je rekao kako se “vidi da su posljedice i oblici bolesti od omikrona puno lakši” u usporedbi s prethodnim inačicama virusa. “No, i dalje moramo zadržati visoki oprez, virus je i dalje tu i pogađa dio građana i ima najtežih posljedica”, rekao je predsjednik Vlade. Dodao je da je oko 70,6 posto populacije cijepljeno barem jednom dozom cjepiva.