Mijenjate li stavove pod utjecajem društvenih mreža?

Čak trećina američkih mladića u dobi između 18 i 29 godina spremna je priznati da su promijenili stavove pod utjecajem društevnih mreža

131
utjecaj društvenih mreža

Većina nas vjeruje da živi u vlastitom balonu društvenih mreža punom istomišljenika. No, novi podaci pokazuju da su neki od nas spremni promijeniti mišljenje pod utjecajem postova na društvenim mrežama.

Nedavna anketa istraživačkog centra Pew pokazala je da je 14 posto odraslih Amerikanaca tijekom prošle godine promijenilo svoje stavove zbog nečega što su vidjeli na društvenim mrežama, navodi eMarketer.

To je prosjek za sve dobne, demografske i političke skupine. Ali određene skupine spremnije su priznati da se njihovo mišljenje promijenilo. Prvenstvo to vrijedi za mladiće u dobi između 18 i 29 godina. Gotovo trećina ih kaže da su se njihovi pogledi promijenili zahvaljujući društvenim mrežama.

Mladi otvoreniji prema promjeni stava

Općenito će mlađi ljudi lakše reći da su promijenili mišljenje U najmlađoj dobnoj skupini obuhvaćenoj istraživanjem, od 18 do 29 godina, gotovo četvrtina (23%) ispitanika je izjavila da su pod utjecajem društvenih mreža u posljednjih godinu dana promijenili mišljenje. U starijim dobnim skupinama stavovi su kudikamo postojaniji pa je među starijima od 65 godina samo 6 posto ispitanika priznalo promjenu stava.

Mark Dolliver, demografski analitičar eMarketer, promatra podatke malo dublje te upozorava da bi iznadprosječan broj mladih muškaraca koji priznaju da su promijenili mišljenje mogao odražavati spremnost da iskažu vrlinu – u ovom slučaju otvorenost – koju ostali ispitanici nemaju.

Izvor: Pew research center: American Trend Panel, lipanj 2018.

No, dodaje, osim što odgovori mogu iskazivati istinsku otvorenost prema promjenama, oni mogu biti i odraz dominacije #metoo sadržaja na društvenim mrežama. “Vidjevši to – a ne želeći izgubiti korak s mladim ženama koje vrlo otvoreno izražavaju čvrst stav o toj temi – značajan udio mladića možda je odlučio priznati da je seksualno uznemiravanje veći problem nego što su ranije bili skloni vjerovati”, tumači Dolliver.

U nedavnom – po rezultatima iznenađujućem – usporednom istraživanju o utjecaju influencera pokazalo se da su muškarci podložniji njihovom utjecaju i da više prate njihove savjete. Prema anketi GlobalWebIndexa iz kolovoza ove godine, 42 posto ispitanih muškaraca složilo se da influenceri utječu na njihove odluke o kupnji. S druge strane, “samo” 30 posto ispitanica priznalo je da odluke donose pod utjecajem influencera.