Vlada ponovo zamrzava cijene goriva

Cijena litre benzina eurosuper 95 "zamrznuta" je na 11,37 kuna, litra dizela na 11,29 kuna, plavog dizela na 6,50 kuna, dok se cijene premium goriva ovoga puta neće ograničavati. Odluka stupa na snagu od ponoći

141
cijene goriva
[Izvor: Pixabay]

Zbog rasta cijena nafta Vlada ponovo “zamrzava” cijene goriva na mjesec dana. Cijena litre benzina eurosuper 95 “zamrznuta” je na 11,37 kuna, litra dizela na 11,29 kuna, dok se cijene premium goriva ovoga puta neće ograničavati. Odluka stupa na snagu od ponoći, objavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

“Ovoga puta odlučili smo ograničiti i cijenu plavog dizela koji se koristi u poljoprivredi i ribarstvu na 6,50 kuna. Cijena premium goriva neće biti limitirana.

Državne institucije u veljači bi pak mogle dobiti 30 posto veće račune za plin u usporedbi s onima za prosinac. Razlog tome je objedinjena državna nabava.

“Dogodilo se da će taj ugovor za objedinjenu nabavu, koji izvorno nosi 187 milijuna kuna bez PDV-a, biti povećan s obzirom na činjenicu da cijena nije dogovorena fiksno nego varijabilno. Jednostavno ćemo morati iznaći ta sredstva”, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Nedavno je Ćorić podučavao zagrebačkog gradonačelnika što je Uprava Gradske plinare trebala učiniti kako računi za plin poduzetnicima ne bi bili toliko povećani te je savjetovao poduzetnicima koji su imali ugovorenu fiksnu cijenu da tuže dobavljača. Te niže cijene ugovorila je bivša Uprava Plinare koja je istovremeno propustila ugovoriti nabavu plina po povoljnijim cijenama kako bi mogla ispuniti ugovore s poduzetnicima. Bivša Uprava izabrana je uz podršku koalcije stranke Milana Bandića i HDZ-a.