Vlada propisala najviše cijene goriva na postajama izvan autocesta

“Jedino što će se sutra dogoditi u smislu povećanja cijena je rast cijene goriva na autocestama: cijena za dizelsko gorivo će biti 14,57, a za benzin na 14,06 kuna”, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković

17

Zbog porasta cijena naftnih derivata Vlada je jutros na Sjednici izmijenila uredbu o maloprodajnim cijenama naftnih derivata tako da je fiksirala najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama. Uredba stupa na snagu od utorka i vrijedit će dva tjedna. Nakon toga će Vlada analizirati situaciju na tržištu i po potrebi donijeti nove odluke.

Cijena litre motornog benzina eurosuper 95 na benzinskim postajama koje nisu na autocestama uredbom je fiksirana na 13,50 kuna za litru, eurodizela na 13,08 kuna, a plavog dizela na 9,45 kuna po litri.

“Ova mjera odnosi se na 94 posto od ukupno 961 benzinske postaje u Hrvatskoj”, istaknuo je predsjednik Vlade Andrej Plenković

„S obzirom da se plavi dizel ne prodaje na autocestama, jedino što će se sutra dogoditi u smislu povećanja cijena je rast cijene goriva na autocestama: za dizelsko gorivo s 13,08 kuna na 14,57 kuna, a za motorni benzin s 13,50 na 14,06 kuna”, rekao je predsjednik Vlade.

Najviše maloprodajne cijene propisane ovom uredbom primjenjuje se samo na osnovna goriva, bez dodatnih multifunkcionalnih aditiva. Cijene za „premium goriva” formiraju se slobodno.
Odnos prodaje osnovnog i premium benzina je 50 naprema 50 posto, dok je kod dizela 70 naprema 30 posto u koristi osnovnog.

“Dosadašnjim intervetnim mjerama smo ograničilli marže distributera naftnih derivata na 65 lipa za dizel i motorni benzin te na 40 lipa za plavi dizel; smanjili smo trošarine za 80 lipa za benzin i za 40 lipa za dizel; ukinuli smo naknadu za biogoriva od 50 lipa; uveli smo sustav 14-dnevnog obračunskog razdoblja za sustav naftnih derivata”, podsjetio je Plenković. “Da nije bilo Vladinih intervencija, cijena dizela bila bi 16,64 kune po litri, benzina 15,95 kuna, a plavog dizela 11,83 kune.”

Plenković je zaključio kako je ovom “balansiranom mjerom” Vlada zaštitila standard hrvatskih građana i gospodarstvo, a istodobno je, vodeći računa da smo usred turističke sezone i promet na autocestama je visokog intenziteta, omogućila uspješnu turističku sezonu.