Zagreb prelazi na naplatu odvoza komunalnog otpada prema količini

Novi sustav će omogućiti individualizaciju na razini kućanstava, da se usluga doista naplaćuje prema stvarno odloženom miješanom otpadu, odnosno otpadu koji nije sortiran za recikliranje i kompostiranje

41
naplata odvoza otpada
[Image by Manfred Richter from Pixabay]

Zagrebačka gradska uprava uputila je u javno savjetovanje novu Odluku o usluzi prikupljanja komunalnog otpada. Javno savjetovanje trajat će mjesec dana, a nakon toga ide u Gradsku skupštinu na raspravu i prihvaćanje.

Novom odlukom uveo bi se sustav naplate prema količini otpada koji je najpravedniji, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

“Taj sustav će omogućiti individualizaciju na razini kućanstava, da se usluga doista naplaćuje prema stvarno odloženom miješanom otpadu, odnosno otpadu koji nije sortiran za recikliranje i kompostiranje. To radimo kako bismo napravili veliki korak prema zatvaranju odlagališta Jakuševec i kako bismo makli spremnike s javnih površina zbog kojih je grad Zagreb prozvan Kantogradom”, rekao je gradonačelnik Tomašević.

“Fiksni dio će biti 45 kuna mjesečno. Na to ide varijabilni dio koji će biti izražen tako da će građani svoj miješani otpad odlagati u službenim vrećicama i kroz cijenu tih službenih vrećica će plaćati varijabilni dio usluge odvoza otpada”, objasnio je Tomašević.

Cijena službene vrećice od 20 litara trebala bi iznositi oko 4 kune. Za one koji će u kontejnere i kante ubacivati neoznačene vrećice predviđene su kazne.