Ugovori u kojima se poziva na kunu vrijede i nakon ulaska u eurozonu

Zakon o euru sadrži načelo prema kojem postojeći ugovori i drugi pravni instrumenti u kojima se navodi pozivanje na kunu i dalje vrijede. Tako se uklanja bilo kakva mogućnost pravne nesigurnosti tijekom prelaska na euro

38
[Izvor: Pixabay]

Održana je 13. sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura. Uvođenje eura očekuje se iduće godine, a dvojno isticanje cijena, u kunama i eurima, trebalo bi početi 5. rujna, a ako trgovci budu spemni i ranije, čim Hrvatska dobije odobrenje za ulazak u eurozonu, pto bi se moglo desiti već u lipnju.

Na sjednici se govorilo i o Zakonu o euru koji je u javnom savjetovanju, a komentari se primaju do sredine veljače.

“U ovom Zakonu vjerojatno je najvažnije da sadrži načelo prema kojem postojeći ugovori i drugi pravni instrumenti u kojima se navodi pozivanje na kunu i dalje vrijede. Dakle, uklanjamo bilo kakvu mogućnost pravne nesigurnosti tijekom prelaska na euro”, naglasio je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je pak da potrošači zbog proračunavanja ne s miju biti dovedeni u “položaj koji je za njih nepovoljniji u odnosu na trenutni položaj odnosno položaj u trenutku uvođenja eura da euro nije uveden”.