Weekend Media Festival: Kako nogomet pomaže brendu Hrvatske

Kako sport utječe na brendiranje zemlje i što se promijenilo nakon što je hrvatska reprezentacija osvojila drugo mjesto na Svjetskom nogometnom prvenstvu bit će jedna od tema ovogodišnjeg Weekend Media Festivala

100
Zlatko Dalić
Nikola Vrdoljak, Tomo Ricov, Kristina Miljavac, Corinne Brunon-Meunier i Harald Seibel

Na današnjoj konferenciji za medije predstavljen je cjelokupni program ovogodišnjeg Weekend Media Festivala koji je za svoje 11. izdanje pripremio niz novosti, od novih formata u programu do novih dvorana i širenja party programa na strane glazbene zvijezde.

Najbolji hrvatski trener Zlatko Dalić i popularni belgijski duo 2manydjs samo su dio programa koji očekuje sudionike Weekenda u Rovinju od 20. do 23. rujna u prostorima stare Tvornice duhana.

Gost Zlatko Dalić

Kad je hrvatska nogometna reprezentacija ušla u finale Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, Hrvatska je postala jedan od najtraženijih pojmova na Googleu, objavljeno je milijun članaka u kojima se spominje te je ostvareno više od 60 milijardi impresija.

Samo na dan finala objavljeno je više od milijun tvitova koji su uključivali riječ Hrvatska. U mjesec dana reprezentacija i izbornik Zlatko Dalić tako su, osim postizanja sportskog megauspjeha, odradili i povijesnu promociju Hrvatske.

Hrvatski nogometni izbornik na Weekend Media Festivalu otkrit će nepoznate detalje iz Rusije i što je drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu donijelo Hrvatskoj. Sport je svakako jedan od naših najboljih aduta u promidžbi Hrvatske, a kako se promijenilo i što sve uključuje moderno brendiranje zemlje, na jednom od panela pokazat će nam Hrvatska turistička zajednica.

Treba li i zašto legalizirati kanabis

Weekend Media Festival i ove godine pomiče granice i ruši tabue. Tako je tema ovogodišnjeg Festivala jedna od najbrže rastućih industrija u SAD-u – industrija kanabisa. Barack Obama priznao je da je pušio marihuanu, Ivica Račan također, kao i Zoran Milanović.

O zdravstvenim koristima marihuane govori se već godinama. I u Hrvatskoj je medicinska uporaba kanabisa dozvoljena, no kad ga bolesnici sami počnu uzgajati, dobiju višegodišnju zatvorsku kaznu.

Treba li i zašto legalizirati kanabis, kako regulirati to tržište, da li bismo legalizacijom kao društvo profitirali ili se strmoglavili u ovisnost? O ovome će na, između ostalih, u Rovinju raspravljati dr. Ognjen Brborović s Medicinskog fakulteta, jedan od najzaslužnijih za uvođenje konoplje u našu medicinu.

“Neke kompanije već su usmjerile svoje poslovanje prema industriji kanabisa koja će, prema procjenama Business Insidera, u sljedeće četiri godine na globalnoj razini vrijediti 32 milijarde dolara. Na ovom Weekendu odlučili smo pitati stručnjake da nam razjasne malo širu sliku legalizacije i njezin utjecaj na gospodarstvo”, rekao je Nikola Vrdoljak, direktor programa Festivala.

Na mladima svijet ostaje

Na panelu “Na mladima svijet ostaje (kada o tome stariji donesu odluku)” pripadnici mlađih generacija srušit će naše predrasude o sebi stvorene po defaultu međugeneracijskog jaza i pružiti nam svoje viđenje društva, medija, poduzetništva i aktualnih pitanja.

“Ove godine odlučili smo uvesti novi format u sklopu predavanja na kojem će nam se predstaviti ‘klinci’ mlađi od 18 godina. Vjerujem da će nam svima njihovi stavovi na neki način otvoriti oči i pokazati nove smjerove o kojima bismo trebali početi razmišljati”, dodao je Vrdoljak.

Njemačka i Francuska partneri Festivala

Nakon prošlogodišnje odlične suradnje s nordijskim zemljama, ove godine s veseljem pozdravljamo Njemačku i Francusku kao partnere Festivala. Te dvije zemlje ostavile su tešku prošlost iza sebe i postale važni stupovi europske integracije.

U duhu suradnje, gosti iz Francuske i Njemačke predstavit će neke od inspirativnih trendova iz svojih zemalja. To je prije svega Arte, europski kanal za kulturu koji su osnovale Francuska i Njemačka, jedinstveno iskustvo i izvanredna pustolovina kojom su na području kulture i informacija zakoračile izvan nacionalnih granica. Zatim Qwant, europska internetska tražilica koja se razvija u Francuskoj uz njemački kapital, a cilj joj je postati alternativa GAFA kompanijama. Tu je i Gobelins, vodeća škola animacije na svijetu, te mnoge druge koje ćemo tek otkriti.

Veleposlanica Francuske Corinne Brunon-Meunier i Harald Seibel, otpravnik poslova Veleposlanstva Njemačke, naglasili su kako mladi i dinamični ljudi upotrebom suvremene komunikacijske tehnologije daju vrijedan doprinos uzajamnom razumijevanju i slobodnoj, progresivnoj Europi.

Rovinj je poželjna i prepoznatljiva event destinacija

Adris grupa od samih početaka podržava Weekend Media Festival i nezamjenjiv je član najvećeg regionalnog komunikacijskog festivala.

“Ponosni smo domaćin i pokrovitelj Weekend Media Festivala od prvog dana. Uoči samog početka 11. izdanja, vrijedi podsjetiti zašto nam je ova suradnja višestruko važna. Iako godišnje organiziramo više od 130 kongresa i događaja, Weekend Media Festival je zasigurno najveći, najpoznatiji, najdugovječniji event s kojim je sve počelo prije desetak godina. Od tada smo u razvoj turističke ponude na najvišoj razini uložili više od četiri milijarde kuna i premetnuli Rovinj u poželjnu i prepoznatljivu event destinaciju u regiji i svijetu”, rekla je Kristina Miljavac iz Adris grupe te dodala: “Tome je uvelike pridonio i Weekend Media Festival, koji se nametnuo kao najrelevantniji u komunikacijskoj industriji. U Rovinj svake godine donosi odličnu kreativnu energiju i najnovije svjetske trendove, a privlači i nekoliko tisuća gostiju, čime značajno produljuje turističku sezonu te predstavlja izvrstan način promocije destinacije.”

Širenje party programa na strane glazbene zvijezde

“Jedna od novosti ovogodišnjeg Weekenda je dolazak svjetski poznatih glazbenih imena u Rovinj. Posjetitelji će se u staroj Tvornici duhana rasplesati uz popularni belgijski duo 2manydjs, a zabava će zasigurno trajati do dugo u noć. Naši sudionici ponovno mogu računati na partyje o kojima će se pričati cijele godine.”, najavio je Tomo Ricov, direktor Weekend Media Festivala.

Svojim nastupom u četvrtak, diva hrvatske glazbene scene Zdenka Kovačiček i Marko Tolja, u pratnji jedinstvenog Jazz orkestra HRT-a pod ravnanjem Mirona Hausera, odat će počast Oliveru Dragojeviću,  dok će se u petak Bolesna braća pobrinuti za malo žešći ritam.

Prijave za BalCannes i SoMo Borac otvorene do 7. rujna

Svi marketingaši svoje radove na sedmi po redu BalCannes mogu prijaviti do pettka, 7. rujna u ponoć, a prijave još traju i za najbolje digitalne radove i nagradu SoMo Borac.