Alca Zagreb preuzima od Zvečeva proizvodnju žestokih pića

Odluka o prodaji odgovor je požeške tvrtke na izazove predstečajne nagodbe, ali i tržišne izazove. Zvečevo će novac iskoristiti za financijsko restrukturiranje i tehnološko unapređenje proizvodnje čokolade

143
Alca Zagreb Zvečevo
Zvečevo je počelo s proizvodnjom jakih alkoholnih pića, a naknadno se razvilo u poznatog konditora.

Alca Zagreb, tvrtka u većinskom vlasništvu Michaela Markote, austrijskog poduzetnika koji već 15 godina živi u Hrvatskoj, preuzima proizvodnju alkoholnih pića od požeške konditorske tvrtke Zvečevo. Preko Zagrebačke burze požeška tvrtka objavila je da su dioničari na skupštini društva održanoj 20. kolovoza dali suglasnost za preuzimanje, što je posljednji korak da se krene u realizaciju transakcije, piše Poslovni dnevnik.

U sljedećem koraku preuzimanja na redu je sklapanje kupoprodajnog ugovora. Vrijednost transakcija je poslovna tajna. Odluka o prodaji odgovor je na izazove predstečajne nagodbe, ali i tržišne izazove. Zvečevo će novac iskoristiti za financijsko restrukturiranje i tehnološko unapređenje proizvodnje čokolade.

Partneri još od 2012. godine

Zvečevo i Alca Zagreb su poslovni partneri još od 2012. godine. Alca je, tumače u Zvečevu, “iskazala interes za kupnju poslovne cjeline proizvodnje Jakih Alkoholnih Pića, te će na obostrano zadovoljstvo ova transakcija i biti provedena do kraja kolovoza 2021”.

“Ovom transakcijom Alca preuzima operativno upravljanje, pripadajuću imovinu i opremu poslovne cjeline Jakih alkoholnih pića te radnike koji su radili na poslovima i radnim zadacima vezanim uz poslovnu cjelinu”, navode iz Alce, kompanije koja je jedan od najvećih distributera i logističara u Hrvatskoj, s godišnjim prometom koji premašuje 910 milijuna kuna. Alca ima više od 1200 zaposlenih. Na čelu Alce je dvočlana Uprava u kojoj su predsjednik Albert Šestan i Igor Šaravanja kao član, dok je Biljana Lovrenčić imenovana za prokuristicu.

Na hrvatskom tržištu rade s velikim brojem kupaca u segmentu maloprodaje i HoReCa, te isporučuju robu iz njihovog portfolija na više od 30.000 lokacija. Svoju djelatnost dosad su bazirali u tri područja. Uz retail, gdje djeluju kao distributer s uspostavljenim balansom između distribucije prehrambene i neprehrambene robe, HoReCa u kojem su najveći dobavljač higijenskih i kemijskih proizvoda, treći segment je logistika.

Logistika kao stabilno područje s dugogodišnjim ugovorima svoju punu važnost pokazuje u razdoblju sezone, karakteristične zbog povećanja opsega posla sa svim akterima na tržištu i za više od 250 posto.

Povećanje proizvodnje i jačanje aktivnosti u regiji

Alca će zadržati proizvodnju pića na postojećoj lokaciji u Požegi, s postojećim radnicima, ali najavljuju povećanje proizvodnje za 30 do 40 posto na postojećim kapacitetima – s pola milijuna litara proizvodnja bi količinski rasla na oko 800 tisuća litara. Uz to planiraju uspostaviti logističko središta za Slavoniju na lokaciji gdje su u Požegi smješteni pogoni koje preuzimaju.

Namjeravaju također aktivnije krenuti u okolne regije, do Slovenije i BiH, jer su proizvodi, tvrde, vrlo kvalitetni, što znaju kao njihov distributer.

U pogonu koji Alca preuzima trenutačno radi 17 ljudi, a proizvodni i tehnološki kadrovi su po ocjeni preuzimatelja na izvrsnoj razini.

Prema podacima za prvih šest mjeseci Zvečevo bilježi rast prihoda od prodaje za oko 23 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U drugom kvartalu su ostvarili rast od 48 posto u odnosu na isto razdoblje protekle godine, što po njima upućuje na pozitivan efekt od provedenih mjera u svrhu povećanja prihodovne strane.

Zvečevo je počelo s proizvodnjom jakih alkoholnih pića, a naknadno se razvilo u poznatog konditora. Tvrtka danas kroz konditorski program ostvaruje oko 80 posto prihoda, a ostatak dolazi od žestokih pića.

Alca u ovoj godini očekuje ukupne prihode na razini onih koje su ostvarili pretpandemijske 2019. godine. Za to su izgledi realni, s obzirom na odlične pokazatelje sezone, ali uz uvjet da se posezona održi do polovice listopada.