Arbitražni sud odbio odštetni zahtjev zbog nerealiziranog projekta Golf na Srđu

U presudi se navodi da nije bilo diskriminatornih postupanja nadležnih tijela. Sada iz stranke "Srđ je grad" pozivaju gradonačelnika da iz prostornih planova izbriše projekt Golfa na Srđu.

21
Golf na Srđu
[Image by Pexels from Pixabay]

Arbitražni sud u Washingtonu odbio je odštetni zahtjev nizozemskog investitora protiv Hravtska jer nije proveden projekt golfskog igrališta na Srđu iznad Dubrovnika. Investitori su potraživali više od 200 milijuna eura naknade štete. U presudi se navodi da nije bilo diskriminatornih postupanja nadležnih tijela. Sada iz stranke “Srđ je grad” pozivaju gradonačelnika da iz prostornih planova izbriše projekt “Golf na Srđu”.

“Zelena akcija uključila se u postupak kao takozvani ‘prijatelj suda’, i u tom svojstvu smo Sudu nastojali obrazložiti okolnosti i kontekst u kojem se odlučivalo o projektu na Srđu. Smatramo da je upravo ta argumentacija bila ključna da je Sud donio ovakvu odluku”, rekao je pravnik Zelene akcije Enis Čerimagić za Hrvatski radio.

Inicijativa “Srđ je naš” od 2006. suprotstavlja se projektu gradnje igrališta za golf na Srđu. Dugogodišnji koordinator Incijative Đuro Capor kaže kako žele da se “svi smještajni kapaciteti s područja sporta i rekreacije namijenjeni građani izbrišu” iz prostornih planova i da se provede referendumska volja građana.

“Jedino to će biti prava čestitka građanima i građankama koji su izašli na referendum i koji su se sve vrijeme suprotstavljali ovom projektu”, poručuje Capor.

O samom projketu na Srđu u tijeku su jođ dva arbitražna postupka. Ishod arbitraže investitor nije želio komentirati.