Nikola Bašić dobitnik nagrade “Viktor Kovačić” za životno djelo

Dobitnik godišnje nagrade "Viktor Kovačić" je arhitekt Davor Bušnja za projekt rekonstrukcije gruntovnice u Zagrebu, bivše Jašionice nastale početkom 20. stoljeća u vrijeme Austro-Ugarske

42
Morske orgulje jedan su od radova kojima je akademik Nikola Bašić oblikovao suvremeno lice Zadra

Projekt preuređenja nekadašnje Jašionice u okviru zagrebačke vojarne na Črnomercu u urede Zemljišno-knjiškog odjela Građanskog suda u Zagrebu arhitekta Davora Bušnje najuspješnije je ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva u prošloj godini, zaključio je ocjenjivački sud godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitekata i arhitektica u 2022. Izložba je otvorena u Francuskom paviljonu Studentskog centra u Zagrebu gdje su dodijeljene i ostale nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata, među njima i nagrada za životno djelo arhitektu Nikoli Bašiću. zložba je otvorena do 28. svibnja.

Morske orgulje, Pozdrav suncu, Trajektna luka Gaženica, Sportski centar Višnjik, Blok 9 na Bilom brigu samo su neki od mnogobrojnih projekata i urbanističkih planova akademika Nikole Bašića koji su oblikovali lice suvremenog Zadra, navodi Sonja Batinić za Hrvatski radio.

“Odnos prema vlastitoj sredini i kulturi suština je Bašićeva rada, a ključ čitanja njegova opusa leži u usredotočenosti na lokalnu kulturu”, navodi se u obrazloženju nagrade “Viktor Kovačić” za životno djelo.

“Ako sam djelujući regionalno u jednoj, rekao bih, maloj sredini, u maloj arhitektonskoj obitelji, zadarskoj, uspio emitirati nešto u planetarni prostor – a čini se da jesam – moram reći neskromno da sam time ponosan”, poručio je akademik Nikola Bašić.

Dobitnik godišnje nagrade “Viktor Kovačić” je arhitekt Davor Bušnja za projekt rekonstrukcije gruntovnice u Zagrebu, bivše Jašionice nastale početkom 20. stoljeća u vrijeme Austro-Ugarske.

“Bilo je vrlo izazovno, bilo je puno dionika u projektu – Ministarstvo pravosuđa kao investitor odnosno naručitelj, Svjetska banka koja je zapravo investirala u projekt, i, s obzirom na to da je riječ o zaštićenom objektu, bili su uključeni i konzervatori. Bilo je važno zadržati postojeću konstrukciju od čeličnih rešetkastih nosača na krovu, što smo uspjeli sačuvati i rekonstruirati”, rekao je Bušnja.

Nagradu “Drago Galić” za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture primio je Nenad Fabijanić za kuću na Pećini, nagrada “Bernardo Bernardi” za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja uručena je Emilu Jurcanu za rekonstrukciju Rimskog kazališta u Puli, a nagradu “Neven Šegvić” za publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture primili su Ana Dana Beroš, Tamara Bjažić Karin, Vedran Duplančić, Sabina Sabljić i Nikola Škarić za serijal “Čovjek i prostor” emitiran na Hrvatskoj televiziji.