BAT najavio proširenje proizvodnje u Kanfanaru i logistički centar u Rijeci

BAT će u novu proizvodnu liniju za grijane duhanske proizvode uložiti gotovo 200 mil. kuna dok je u logistički centar u Rijeci iz kojeg će se grijani duhanski proizvodi i e-cigarete distribuirati širom Europe uloženo 10 mil. kuna

34

BAT u Kanfanaru počinje proizvodnja nove kategorije grijanih duhanskih proizvoda. Uz postojeće proizvodne linije za cigarete, pogon u Kanfanaru dobit će nove linije za proizvodnju NEO branda za glo Hyper uređaje, novu kategoriju grijanog duhanskog proizvoda. U nove proizvodne linije BAT će investirati gotovo 200 milijuna kuna, što je omogućeno povećanjem proizvodne efikasnosti u posljednjih nekoliko godina.

Uz povećanje proizvodnje u Kanfanaru, BAT dodatno širi svoje poslovanje u Hrvatskoj otvaranjem novog HUB-a u Rijeci. Novootvoreni HUB bit će BAT-ov logistički centar za nove kategorije proizvoda za Europu. Grijani duhanski proizvodi i e-cigarete iz Rijeke će se distribuirati prema svim europskim tržištima zahvaljujući investiciji vrijednoj više od 10 milijuna kuna.

“Širenjem proizvodnje u Kanfanaru i otvaranjem HUB-a u Rijeci nastavljamo sa značajnim investicijama BAT-a u Hrvatskoj. Uvođenjem proizvodnih linija za nove kategorije proizvoda, Hrvatska dodatno jača svoj položaj na globalnoj karti proizvodnih lokacija duhanske industrije. U isto vrijeme nastavljamo širiti svoju ponudu za potrošače u Hrvatskoj nedavnim lansiranjem našeg novog Glo Hypera. Povećanje kapaciteta u Kanfanaru pomoći će BAT-u da zadovolji rastuću potražnju za svojim grijanim duhanskim proizvodima (THP) u regiji Europe i sjeverne Afrike”, rekao je direktor BAT Adria, Zvonko Kolobara.

Poticajno investicijsko okruženje

Kolobara se zahvalio “hrvatskoj Vladi na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem na naporima u stvaranju investicijskog okruženja koje je poticajno za daljnja ulaganja”.

“U svim zemljama u kojima BAT posluje, značajno podižemo standarde održivog poslovanja kroz našu korporativnu strategiju izgradnje boljeg sutra (Building a Better Tomorrow). Svojim poslovanjem želimo izgraditi održivu kompaniju budućnosti kako bismo potrošačima, društvu i investitorima donijeli bolje sutra”, istaknuo je Zvonko Kolobara.

BAT već godinama ulaže napore kako bi konsolidirao svoju proizvodnju u ENA regiji i značajno podigao njezinu efikasnost. Oxford Economics institut nedavno je objavio istraživanje koje je pokazalo koliko su snažne investicije, rast proizvodnje, izvoza i zapošljavanja BAT-a u Hrvatskoj.

BAT-ova tvornica u Kanfanaru je 2019. proizvela 18,8 milijardi ekvivalenta cigareta, što je 125 posto više nego 2015. Gotovo 87 posto ukupne proizvodnje, vrijedne 1,2 milijarde kuna, izvezeno je u druge zemlje članice EU-a, što je 214 posto više nego 2015. U pet godina BAT je povećao broj zaposlenih u svom sustavu u Hrvatskoj za gotovo 800, ili za 48 posto, pa je 2019. više od 2400 radnih mjesta u cijeloj zemlji bilo povezano s kompanijom, navodi se u istraživanju Oxford Economicsa. BAT je nastavio s novim zapošljavanjima u 2020., a nastavit će i ove godine.