U 3. maju položena kobilica za 170 mil. eura vrijedan luksuzni kruzer

Kobilica za brod vrijedan 170 mil. eura simbolizira početak suradnje riječkog brodogradilišta i australske Scenic grupe koja u Hrvatskoj želi izgraditi seriju luksuznih brodova za kružna putovanja

32
Eclipse II
Brodogradiliste 3 ma: Polaganje kobilice za polarni istrazivacki kruzer Eclipse ll . [Foto: Goran Kovačić / PIXSELL]

U riječkom brodogradilištu “3. maj” položena je kobilica za 170 milijuna eura vrijedan luksuzni kruzer “Eclipse II” koji se gradi za australsku kompaniju Scenic. Riječ je o prvoj kobilici položenoj na navoze u riječkom brodogradilištu nakon pune četiri godine. Polaganje kobilice simbolizira početak “plodonosne suradnje riječkog brodogradilišta i Scenic grupe koja u Hrvatskoj želi izgraditi seriju luksuznih putničkih brodova za kružna putovanja”, poručuju iz “3. maja”.

Brod se gradi po modelu “Scenic Eclipsea”, luksuznog polarnog kruzera koji je izgrađen 2019. u pulskom Uljaniku, a koji po svojoj opremljenosti predstavlja vrhunac suvremene tehnologije.

Vizija o luksuznim i tehnološki naprednim kruzerima

Polaganjem kobilice za “Eclipse II” počinju intenzivni radovi na gradnji čeličnog trupa. Brod će biti dug 168 metara, širok 21,5 metara, izgradit će se u skladu s najstrožim ekološkim standardima i moći će ugostiti 220 putnika. Od drugih brodova sličnih karakteristika izdvajat će se razinom luksuza koju nudi – imat će čak 6 zvjezdica. Rok isporuke je prvi kvartal 2023.

Nositelj cijelog projekta je tvrtka MKM Yachts d.o.o., podružnica australske grupacije Scenic u Hrvatskoj, u partnerstvu s 3. majem, koje se temelji na spajanju dvaju komplementarnih setova znanja u gradnji broda. U prvoj fazi radova tvrtka MKM Yachts pojačat će tim od stotinu hrvatskih inženjera brodogradnje i projektanata u “3. maju”.

“Prije šest godina u Puli imali smo viziju o tome kakve brodove želimo proizvoditi – najluksuznije i tehnološki najnaprednije polarne kruzere kakvih dotad nije bilo na tržištu. Unatoč svim izazovima, u tome smo uspjeli. Izgradili smo brod koji uspješno plovi svim morima – uključujući polarna i tropska. Veliki uspjeh broda i povratne informacije naših putnika bile su izvanredne. To nas je dodatno ohrabrilo i donijelo spoznaju da za ovakvim tipom plovila postoji velika potražnja. Ovim putem se još jednom zahvaljujem našim partnerima u 3. maju, kao i Vladi RH na pruženoj podršci te osobno predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću koji je prepoznao našu viziju i omogućio da je ostvarimo u Hrvatskoj“, izjavio je Glen Moroney, vlasnik Scenic grupe.

Novi model financiranja brodogradnje

Vlada RH prepoznala vrijednost ovog projekta i priliku da se kroz jedan novi model financiranja brodogradnje osigura nastavak poslovanja te da se otvori novi ciklus u povijesti hrvatske brodogradnje u kojemu bi se gradnja brodova ugovarala na posve drugačiji način. Uz naručitelja broda i dana državna jamstva, financijski su gradnju kruzera podržali HBOR, OTP i Credit Suisse.

“Vlada RH dala je punu podršku projektu izgradnje serije pet polarnih kruzera kroz partnerstvo tvrtke MKM Yachts i 3. maja te smo poduzeli sve potrebne preduvjete da se osigura nastavak proizvodnje u 3. maju. Možemo reći da ovaj projekt predstavlja novi koncept hrvatske brodogradnje koji se razvija na načelima odgovornosti, transparentnosti i namjenskom korištenju sredstava. Današnje polaganje kobilice za ‘Eclipse II’ rezultat je naših zajedničkih napora i vjerujemo da će ovim projektom i onima koji će uslijediti nakon njega, kriza u brodograđevnom sektoru biti iza nas te da će Rijeka i njezini radnici još jednom dokazati kakvi se kvalitetni brodovi grade u 3. maju. Znam da je ovo brodogradilište simbol Grada Rijeke, ali ujedno je i ključni pokretač gospodarskih aktivnosti za cijelu Primorsko-goransku županiju“, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je prisustvovao polaganju kobilice.

Edi Kučan, direktor 3. maja, zahvalio je Glenu Moroneyju, vlasniku Scenic grupe, i predsjedniku hrvatske Vlade Plenkoviću na “osobnom trudu da se 3. maj kao feniks digne iz pepela” te da “brodogradnja u Rijeci ne postane dio prošlosti, već sadašnjost i budućnost na ponos svoga Grada, Županije i cijele Hrvatske”.

“Današnji događaj pokazuje da je Rijeka zaplovila u novu nišu luksuznih polarnih kruzera za koje se nadamo da ćemo ih nastaviti proizvoditi u budućnosti u suradnji s tvrtkom MKM Yachts”, dodao je Kučan.

Povjerenje u hrvatsku brodogradnju

Scenic Grupa u Hrvatskoj je počela poslovati 2015. kad je u Uljaniku započela s projektom izgradnje kruzera “Scenic Eclipsea”. U tom razdoblju pulsko brodogradilište već je bilo u velikim financijskim problemima, no australska kompanija nije odustala od svoje poslovne vizije izgradnje luksuznih polarnih kruzera.

U potpunosti preuzevši rizik na sebe, Scenic je tad vlastitim angažmanom – timom od oko tisuću stručnjaka i radnika u brodograditeljstvu, završio izgradnju jednog od najkompleksnijih putničkih brodova u svijetu. Scenic tada Republici Hrvatskoj nije naplatio  jamstva za brod iako je isporuka značajno kasnila.

Zahvaljujući radu s Uljanikom Scenic je spoznao vrijednost znanja i vještina hrvatskih brodograditelja, a dokazana kvaliteta broda i njegov tržišni uspjeh  potaknuli su kompaniju da nastavi graditi svoje luksuzne brodove u Hrvatskoj.

Inovativni model suradnje s riječkim brodogradilištem proširen je mogućnošću izgradnje cijele serije polarnih kruzera sličnih karakteristika. Projekt ukupne vrijednosti veće od 860 milijuna eura predstavlja novu veliku priliku za daljnji razvoj i konkurentnost hrvatske brodogradnje u specifičnoj niši luksuznih polarnih kruzera.