Bečka vodovodna mreža pokreće 16 mini hidroelektrana

Uzduž dva magistralna vodovoda koja vodu za piće s planina dovode u glavni grad Austrije izgrađeno je 16 malih hidroelektrana koje godišnje mogu proizvesti 71 milijun kilovata električne energije - dovoljna za opskrbu dvaju okruga s više od 57.000 stanovnika

u 5:38 Zadnja izmjena: 04.07.2019 u 22:08
87
16 mini hidroelektrana
Hidroelektrana Mauer u Beču (foto © Wiener Wasser/Zinner)

Bečka voda za piće koja se crpi direktno iz planinskih izvora nije samo zdrava, nego je i sjajan izvor energije. Naime, u Beču se voda za piće još od 1926. godine koristi za proizvodnju ekološki prihvatljive energije. Od tada do danas uzduž dva magistralna vodovoda koja vodu za piće s planina dovode u glavni grad Austrije izgrađeno je 16 mini hidroelektrana koje na godišnjoj razini mogu proizvesti 71 milijun kilovata električne energije. Ta bi količina bila dovoljna za opskrbu bečkih okruga Wiedem i Josefstadt koji skupa broje više od 57.000 stanovnika.

Posljednje tri izgrađene elektrane smještene su direktno u gradu, a posebnost  dviju najnovijih je njihov dizajn. Riječ je zapravo o centrifugalnim pumpama u koje voda ulazi s “obrnute” strane koje se koristi kao turbine. Upotreba ovakvih uređaja moguće je pri protočnosti vode od 6 kubičnih metara u sekundi i padu od 80 metara.

Usprkos iznimnoj ekonomičnosti i ekološkoj prihvatljivosti ovakvog načina proizvodnje električne energije, kvaliteta pitke vode ipak ostaje na prvom mjestu. Svi sastavni dijelovi bečkih hidroelektrana načinjeni su od materijala koji su u skladu s pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

>>Beč: Praznik rada u brojkama ili kako je raditi u Beču

>>Bečki javni prijevoz dobio prve autobuse bez vozača

Isto tako, opskrba pitkom vodom ima prioritet pred proizvodnjom struje. Sve bečke hidroelektrane smještene na magistralnim vodovodima imaju ugrađen automatski sustav koji prilikom zastoja u radu elektrane vodenoj masi omogućuje slobodan prolaz u vodovodnu mrežu, čime se garantira neometana opskrba građana svježom vodom.