Blaž Šterk, Internergo: Želimo raditi dobre stvari koje imaju smisla

Tvrtka Interenergo otvorila je u općini Jasenice svoju prvu sunčanu elektranu, kao nadogradnju postojećem vjetroparku. To pak žele povezati s nekim novim tehnologijama, kao što su baterije i proizvodnja vodika, kaže direktor Interenerga Blaž Šterk

92
Sunčana elektrana Bukovica - Blaž Šterk
Blaž Šterk, direktor tvrtke Interenergo [Foto: Točka Na I Media]

U Općini Jasenice otvorena je 4. listopada jedna od najvećih fotonaponskih elektrana u Hrvatskoj i regiji. Sunčana elektrana Bukovica instalirane snage 6,25 megavata prostore se na 31.500 četvornih metara, što odgovara površini od otprilike pet nogometnih igrališta. Investitor je slovenska tvrtka Interenergo, koja posluje u sastavu austrijske kompanije Kelag. Vrijednost investicije je oko 6 milijuna eura.

SE Bukovica nadogradnja je na Interenergov vjetropark Jasenice izgrađen 2020., ukupne instalirane snage 10 megavata. Izgrađena je na degradiranom i vrlo vjetrovitom području bivše tvornice glinice koje nije pogodno za poljoprivredu, ali ni za većinu drugih djelatnosti.

„Ovo je težak teren iz čega proizlaze teške okolnosti. A one stvaraju čvrste ljude i iznjedre dobre projekte. Na degradiranom području udružili smo fotonaponsku i vjetro elektranu kako bismo iskoristili sinergijski učinak.”, rekao je direktor Interenerga Blaž Šterk za portal točkanai.hr.

SE Bukovica i vjetropark Jasenice

Riječ je, naime, o jednom od prvih projekata u Hrvatskoj u kojem solarna i vjetro elektrane dijele mrežnu vezu. Takvom kombinacijom vjetra i sunca izgubljeni sati proizvodnje svode se na minimum i postiže se puna iskorištenost mrežne veze.

„Razmišljamo da to povežemo i s nekim novim tehnologijama, kao što su baterije i u skoroj budućnosti proizvodnja vodika. Fokus nam je raditi dobre stvari koje imaju smisao”, dodaje Šterk.

SE Bukovica i vjetropark Jasenice zajedno imaju ukupnu instaliranu snagu 16,25 megavata i mogu godišnje opskrbiti 12.500 kućanstava. SE Bukovica već ima uporabnu dozvolu i proizvedena električna energija već ulazi u sustav. Elektranom se upravlja na daljinu, putem optičke veze prema Obrovcu, iz upravnog centra u Ljubljani.

Vjetropark Jasenice sastoji se pak od pet turbina čiji su stupovi visoki 64 metra iznad zemlje, a rotori su promjera 71 metar. Zbog snage vjetra stupovi vjetroturbina su ukopani u zemlju 2,5 metra, a nosači za fotonaponske ploče morali su biti dorađeni i dobiti poseban certifikat jer klasični nosači ne bi izdržali lokalnu buru.

Interenergo je do sada u Hrvatskoj investirao oko 50 milijuna eura. Uz Vjetropark Jasenice i novu solarnu elektranu slovenska tvrtka u Hrvatskoj ima i Vjetropark Orjak kod Splita koji su preuzeli od prvotnog investitora, te nekoliko projekata u razvoju. Najdalje je stigao projekt izgradnje solarne elektrane kraj Nina, a u planu je i proširenje SE Jasenice.

„Projekt solarne elektrane kraj Nina instalirane snage 10 megavata je u naprednoj fazi razvoja i nadamo se da ćemo dogodine početi s izgradnjom”, kaže Šterk. „Predali smo svu dokumentaciju i čekamo dozvole.”

Dva projekta u istočnoj Hrvatskoj

U razvoju je i projekt solarne elektrane kod Vukovara. „Sunca ima svuda , ne samo u Dalmaciji. Imamo dva projekta u razvoju u istočnoj Hrvatskoj. Nama je važno da nema magle, da ima što više sunca i da se elektrana može jednostavno priključiti na mrežu”, tumači Šterk koji su osnovni kriteriji za izbor lokacije za sunčanu elektranu.

„Sa stanovišta investitora izdavanje dozvola i sve što se dešava na strani regulatora je uvijek presporo. Država treba razmišljati o tome kako ukjlučiti ostale dionike u proces. Ali usporedimo li situaciju s drugim državama u regiji, Hrvatska je najbolja. Najviše se napravilo za razvoj ovakvih projekata, a i podrška je najveća.

Uz sporo izdavanje dozvola, najveći problem je da nema dovoljno mogućnosti za priključenje novih pogona za proizvodnju električne energije. No, slično je situacija i u drugim državama, poput Slovenije i Njemačke. Treći problem je da netko treba sve to balansirati kako bi sustav bio održiv. A to je opet na institucijama”, razlaže direktor Interenerga.

“Ja mogu govoriti kao investitor, ali moram razumjeti i sve ostale dionike u ovim procesima koji brinu o drugim aspektima. Zbog promjene regulative za projekt kraj Nina smo morali ponovo pripremati i predavati dokumentaciju. To nas je usporilo za dvije godine. Mi znamo koliko nam treba da izgradimo elektrana, ali nije u našim rukama odluka kada ćemo dobiti dozvole”, kaže Šterk.

Načelnik Općine Jasenice Stipe Vulić ističe kako su Jasenice jedna od rijetkih općina u Hrvatskoj koja se može pohvaliti da na svom području i ma dvije solarne elektrane. Uz Bukovicu, tu je i nedavno otvorena SE Obrovac.

„Na uskom području na kojem se nalazimo predviđene su još dvije velike solarne elektrane, svaka približne snage 50 megavata, što bi općinu Jasenice svrstalo među najrazvijenije samouprave kada je riječ o obnovljivim izvorima energije. Svi prostorno planski i imovinski preduvjeti za realizaciju ovih projekata su ispunjeni tako da jedino još možemo pozvati nadležno ministarstvo da ubrza proces izdavanja energetskih suglasnosti i ugovora o priključenju te tako doprinese razvoju lokalne samouprave koje će kroz naknadu za OIE prihodovati dodatna sredstva neophodna za svoj razvoj. Nadam se da će Interenergo uspjeti realizirati preostali dio projekta i da će izgraditi sunčanu elektranu ukupne snage 13,6 megavata kako je planirano”, rekao je načelnik Vulić.

„Zainteresirani smo da proširimo i sunce i vjetar. Treba vidjeti što je optimalno na kojoj lokaciji. A ako netko bude prodavao, sigurno ćemo biti među interesentima”, poručio je na kraju razgovora za portal točkanai.hr direktor Interenerga Blaž Šterk.