Bosch intenzivira razvoj tehnologija za industrijsku primjenu vodika

Bosch razvija gorive ćelije za mobilne i stacionarne primjene, oprema stanice za punjenje vodikom kompresorima i proizvodi vodik u vlastitim postrojenjima. Osim toga, društvo planira ući u sektor komponenata elektrolizatora

29

Na putu prema klimatski neutralnoj budućnosti moramo omogućiti energetski intenzivnim industrijama prelazak na obnovljive izvore energije, a ključni element sigurnosti opskrbe bit će vodik. Kompanija Bosch nudi tehnologiju koja je potrebna kako bi se vodik upotrebljavao u raznim sektorima. Društvo razvija gorive ćelije za mobilne i stacionarne primjene, oprema stanice za punjenje vodikom kompresorima i proizvodi vodik u vlastitim postrojenjima. Osim toga, Bosch planira ući u sektor komponenata elektrolizatora.

“Tehnologije temeljene na vodiku prenosimo iz laboratorija u industrijsku praksu – na ceste i u tvornice”, rekao je Rolf Najork, član uprave društva Bosch i voditelj proizvodne tehnologije koji je odgovoran za industrijsku tehnologiju. Svoje aktivnosti povezane s vodikom Bosch će predstaviti na sajmu Hannover Messe od 30. svibnja do 2. lipnja.

Prvi ciklus proizvodnje vodika u Homburgu

U svojem glavnom postrojenju na principima Industrije 4.0 u Homburgu u Njemačkoj Bosch pokazuje kako bi ciklus proizvodnje vodika mogao izgledati u tvornici budućnosti. Elektrolizator proizvodi zeleni vodik s pomoću obnovljive energije. Taj će se vodik zatim upotrebljavati u proizvodnim postupcima i mobilnosti, a vozila s gorivim ćelijama pune se vodikom koji je već komprimiran s pomoću tehnologije koju je razvio Bosch.

Stacionarna goriva ćelija koju je razvilo društvo Bosch pretvara vodik u toplinu i električnu energiju za industrijske postupke. Tokovima energije u postrojenju upravlja se pomoću softvera za Industriju 4.0 društva Bosch. Energetska platforma već se upotrebljava u više od 120 postrojenja društva.

Otprilike 90 posto svjetske potrošnje energije društva Bosch otpada na proizvodne postupke. To stavlja društvo u povoljniji položaj: “Kao naše glavno postrojenje na principima Industrije 4.0, Homburg ima vodeću ulogu u našoj svjetskoj proizvodnoj mreži. Sustavno smanjujemo lokalnu potrošnju energije, a tu energiju proizvodimo iz obnovljivih izvora koliko god je to moguće. Moramo podešavati obje te varijable,” rekao je Najork.

Stanica za punjenje vodikom

Rješenje za komprimiranje vodika za stanice za punjenje, spremnike i cjevovode koje su razvili društva Bosch Rexroth i Maximator Hydrogen također će se isprobati u postrojenju u Homburgu. Društva Bosch Rexroth i Maximator Hydrogen žele učiniti tu tehnologiju dostupnom za 4000 stanica za punjenje vodikom do 2030. godine. Tada bi jedna od tri postaje za punjenje vodikom u svijetu bila opremljena komponentama društva Bosch.

“Industrija postavlja temelje za klimatski neutralnu budućnost. Industrijska tehnologija društva Bosch isporučit će ključne komponente za međusektorsku, ekološku transformaciju gospodarstva i društva”, kaže Najork.

Bosch Rexroth oprema kompresore vodika skalabilnim rješenjima sustava za koje nije potrebno puno održavanja s elektrohidrauličnim pogonima, energetskom elektronikom i automatskim izmjenama brtvi. Asortiman društva trenutačno obuhvaća pogonske jedinice od 75 do 250 kilovata.

Gorive ćelije za sigurnost opskrbe

Potražnja za energijom raste. Jedan od izazova u tome promjenjiva je dostupnost obnovljivih izvora energije. Tu mogu pomoći stacionarne gorive ćelije s čvrstim oksidima. Distribuirane mikroelektrane fleksibilno se upotrebljavaju tamo gdje se energija zapravo troši, što ih čini idealnima za učinkovitu proizvodnju energije za industriju. U postrojenju u Homburgu sustav gorivih ćelija sada će se upotrebljavati u ciklusu proizvodnje vodika za integrirane sektore.

U društvu Power & Air Solutions, podružnici društva Telekom, tehnologija gorivih ćelija društva Bosch prvi se put upotrebljava za napajanje podatkovnog centra. Zajedno s kineskim proizvođačem automobila Weichai i njegovim tehnološkim partnerom Ceres Power, Bosch planira staviti gorive ćelije s čvrstim oksidima na kinesko tržište.

Sada se upotrebljava više od 50 stacionarnih gorivih ćelija društva Bosch na lokacijama društva i njegovih kupaca. Svaki od ovih sustava povezan je s internetom stvari. Tijekom cijelog životnog ciklusa gorivih ćelija podaci se unose u oblak. Tako nastaju digitalni blizanci koji omogućavaju praćenje pojedinačnih sustava u stvarnom vremenu. Bosch planira pokrenuti proizvodnju stacionarnih gorivih ćelija 2024. godine. Proizvodnja će se odvijati na tri lokacije društva Bosch u Njemačkoj: u Bambergu, Homburgu i Wernauu.

Bosch ulazi u sektor elektrolizatora

Bosch u budućnosti namjerava sudjelovati i u proizvodnji vodika. Društvo sada planira početi razvijati komponente za elektrolizatore. Te jedinice upotrebljavaju električnu energiju kako bi izazvale kemijsku reakciju koja razlaže vodu na vodik i kisik. Ako se električna energija dobiva iz obnovljivih izvora, krajnji je proizvod “zeleni vodik”.

Bosch namjerava do kraja desetljeća uložiti do 500 milijuna eura u masovnu proizvodnju i marketing ključne komponente za proizvodnju vodika elektrolizom. Ti se sklopovi kombiniraju s energetskom elektronikom, senzorima i upravljačkim jedinicama kako bi se dobili pametni moduli koji su namijenjeni za razne izlazne snage, veličine i primjene i koji se mogu povezati s oblakom i servisirati putem njega. Pilot-postrojenja bit će opremljena modulima sljedeće godine, a u Boschu se nadaju da će svoje pametne module staviti na tržište 2025. godine.

Razvoj projekata povezanih s vodikom

Bosch aktivno podupire prelazak na alternativnu energiju. U tom je kontekstu društvo je  uspostavilo jedinicu koja pokreće i razvija projekte povezane sa zelenim vodikom te okuplja različite dionike. Jedan od prvih projekata povezanih s vodikom u projektnoj jedinici je H2Giga. Cilj projekta koji je financiralo njemačko savezno ministarstvo obrazovanja i istraživanja projektiranje je moćnih, izdržljivih i skalabilnih elektrolizatora – uključujući digitalne blizance koji simuliraju korake postupaka u proizvodnji, postavljanju i održavanju.