Broj zaposlenih u listopadu na godišnjoj razini veći za 2 posto

Uspoređujući pokazatelje za prvih deset mjeseci 2021. u odnosu na isto razdoblje 2019. ukupan broj zaposlenih smanjio se za samo 0,17 posto

21
broj zaposlenih
U strukturi prerađivačke industrije, koja zapošljava oko 16,9 posto ukupno zaposlenih u pravnim osobama, uz stabilnu mjesečnu razinu, na godišnjoj je razini zabilježen rast broja zaposlenih za 1,2 posto [Izvor: Pixabay]

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku na kraju listopada ukupno je bilo zaposleno 1.581.743 osoba što je za 0,2 posto više u odnosu na rujan, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 2 posto. Kumulativno, za razdoblje od siječnja 2021. do listopada 2021. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, broj ukupno zaposlenih veći je za 0,5 posto. Pri tome je broj zaposlenih u pravnim osobama dosegnuo 1.368.324 (+0,9% u odnosu na rujan te +1,8% u odnosu na listopad 2020.).

Navedeni pokazatelji potvrđuju nastavak solidnih kretanja na tržištu rada, a rezultat su velikim dijelom snažne podrške kroz državne subvencije koje su u uvjetima pandemije i gospodarskog pada spriječile negativne šokove na tržištu rada, ali i solidne turističke sezone. Uspoređujući pokazatelje za prvih deset mjeseci 2021. u odnosu na isto razdoblje 2019. ukupan broj zaposlenih smanjio se za samo 0,17 posto.

Prema NKD strukturi, u listopadu je rast broja zaposlenih zabilježen u kategorijama pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+13,1% godišnje ali pad +2,3% u odnosu na rujan) te Informacije i komunikacije (+7,6 % godišnje, +1,2% u odnosu na rujan). Snažan godišnji rast zabilježen i kod Djelatnosti administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (+7,6% godišnje te +0,7% na mjesečnoj razini) te djelatnosti Građevine (5,5% godišnje i 1,3% mjesečno).

Pozitivni trendovi nastavit će se i u nastavku godine, očekuju analitičari RBA. U građevinarstvu će biti podržani investicijama u infrastrukturne projekte (financirane EU fondovima) i nastavkom povoljnih trendova u segmentu stanogradnje. Kontinuirano pozitivni trendovi u djelatnosti informacija i telekomunikacija, uz rast aktivnosti koji potvrđuje otpornost na krizu uzrokovanu pandemijom, zasigurno će se pozitivno odraziti i na rast broja zaposlenih u ovom segmentu.

U strukturi prerađivačke industrije, koja zapošljava oko 16,9 posto ukupno zaposlenih u pravnim osobama, uz stabilnu mjesečnu razinu, na godišnjoj je razini zabilježen rast broja zaposlenih za 1,2 posto.

U narednim mjesecima analitičari RBA očekuju nastavak povoljnih kretanja u zaposlenosti potaknutih oporavkom gospodarstva, ali upozoravaju da se kao negativan rizik ne smije zanemariti rastuća neizvjesnost zbog porasta broja zaraženih virusom Covid-19. Iako ne očekuju uvođenje snažnih restriktivnih mjera, budući da je situacija na proljeće pokazala kako se i uz blage mjere može uspješno upravljati krizom, a većina gospodarskih djelatnosti neometano odvijati, analitičari ne isključuju mogućnost kako bi moguće ponovno uvođenje blažih mjera moglo nepovoljno odraziti na kretanje zaposlenosti u određenim djelatnostima (posebice uslužnim).