Broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji u godinu dana porastao 1,3%

Uspoređujući pokazatelje za prvih osam mjeseci 2019. u odnosu na isto razdoblje 2021. ukupan broj zaposlenih smanjio se za samo 0,17 posto. Najveći oporavak na tržištu rada u kolovozu bilježe jadranske županije

12
[Photo by Cleyder Duque from Pexels]

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku na kraju kolovoza broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.588.965, što je za 0,1 posto više u odnosu na srpanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 2,1 posto. Kumulativno, za razdoblje od siječnja 2021. do kolovoza 2021. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine broj ukupno zaposlenih veći je za 0,1 posto. Pri tome je broj zaposlenih u pravnim osobama dosegnuo 1.360.046 (+0,2% u odnosu na srpanj te +1,7% u odnosu na kolovoz 2020.).

Navedeni pokazatelji potvrđuju nastavak solidnih kretanja na tržištu rada, a rezultat su velikim dijelom snažne podrške kroz državne subvencije koje su u uvjetima pandemije i gospodarskog pada spriječile negativne šokove na tržištu rada, ali i solidne turističke sezone. Uspoređujući pokazatelje za prvih osam mjeseci 2019. u odnosu na isto razdoblje 2021. ukupan broj zaposlenih smanjio se za samo 0,17 posto.

Prema NKD strukturi, u kolovozu je broj zaposlenih nastavio rasti u informacijsko-komunikacijskim djelatnostima (+8,1% godišnje te +0,2% u odnosu na srpanj) te u građevinarstvu (+7,1% godišnje te +0,8% u odnosu na srpanj). Očekivano, u kolovozu je snažan godišnji rast zabilježen i u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+10,4% te  +7,3% na mjesečnoj razini) na što su upućivali i izvrsni rezultati središnjeg dijela turističke sezone. Potvrđuje to i podatak kako najveći oporavak na tržištu rada bilježe upravo jadranske županije.

Rast broja zaraženih – rizik koji se ne smije zanemariti

Pozitivne trendove u već spomenutim djelatnostima analitičari RBA očekuju i u nastavku godine koji će u građevinarstvu biti podržani investicijama u infrastrukturne projekte (financirane EU fondovima) kao i nastavku povoljnih trendova u segmentu stanogradnje. Kontinuirano pozitivni trendovi djelatnosti informacija i telekomunikacija uz rast aktivnosti, koji potvrđuje otpornost na krizu uzrokovanu pandemijom, zasigurno će se pozitivno odraziti i na rast broja zaposlenih i u ovom segmentu. U strukturi prerađivačke industrije, koja zapošljava oko 16,8 posto ukupno zaposlenih u pravnim osobama, uz stabilnu mjesečnu razinu, na godišnjoj je razini zabilježen rast broja zaposlenih za 1,3 posto.

U narednim mjesecima analitičari RBA očekuju nastavak povoljnih trendova na tražištu rada potaknutih oporavkom gospodarstva. Međutim, upozoravaju na rast broja zaraženih, pto predstvalja rizik koji se ne smije zanemariti.

Iako ne očekuju uvođenje snažnih restriktivnih mjera, budući da je situacija prošlog proljeća pokazala kako se i uz blage mjere može uspješno upravljati krizom, a većina gospodarskih djelatnosti neometano odvijati, ne isključuju mogućnost da bi se potencijalno ponovno uvođenje blažih mjera moglo nepovoljno odraziti na kretanje zaposlenosti u određenim djelatnostima (posebice uslužnim).