CE-ZA-R i HIS će sanirati odlagalište baliranog otpada kraj Varaždina

Sto tisuća tona baliranog otpada već 18 i pol godina stoji u Brezju, na ulazu u Varaždin. Sanacija se u cjelosti financira iz državnog proračuna, a trošak će iznositi 29,16 milijuna eura

96
odlagalište baliranog otpada Brezje
[Izvor: Grad Varaždin]

U Varaždinu je potpisan ugovor o sanaciji odlagališta neopasnog  baliranog otpada u Brezju, čime će se napokon omogućiti rješavanje problema sto tisuća tona otpada koji na ulazu u Varaždin stoji više od 18 godina. Sanacija se u cijelosti financira iz državnog proračuna, a trošak će iznositi 29,16 milijuna eura.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj te predstavnici izvođača radova: u ime vodećeg člana zajednice ponuditelja CE-ZA-R d.o.o. član uprave Željko Teufel i član zajednice ponuditelja HIS d.o.o. , direktor Goran Petković.

“Zahvaljujem se projektnom timu na onom što je odrađeno zadnjih dvije godine. To je bio sveobuhvatno pripremljeni projekt. Iz tog razloga, čija god bila Vlada, nitko nas nije mogao odbiti i zato se završava na ovakav način”, rekao je gradonačelnik Bosilj. Dodao je da izvođače, tvrtke CE-ZA-R i HIS, moraju uvesti u posao u roku od mjesec dana. Grad do tada mora potpisati ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te dobiti bankarsko jamstvo. Bosilj očekuje da će početkom sljedeće godine sve to biti gotovo.

“Nakon toga je na izvoditeljima radova da se konačno makne taj ružni madež na prekrasnom tijelu našeg Varaždina, da gospodarska zona Brezje i naš Varaždin prodišu punim plućima”, poručio je gradonačelnik.

Ugovoreni rok izvođenja radova je 18 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao. Osim sanacije zatvorenog odlagališta neopasnog otpada uklanjanjem baliranog otpada s lokacije te oporabe postupkom R3 (Recikliranje/obnavljanje otpadnih organskih tvari koje se ne koriste kao otapala), ponuda obuhvaća i uklanjanje građevina koje se neće koristiti u daljnjoj namjeni prostora te sanaciju podloge, odnosno temeljnog tla. Kako se navodi u ugovoru, izvedeni radovi obračunavat će se i fakturirati na osnovi stvarno izvedenih količina radova obračunatih u građevinskoj knjizi i ovjerenih od strane nadzornog inženjera. Preuzete količine otpada obračunavat će se na temelju ovjerenog pratećeg lista za otpad.