Slovenski fond ECM Partners novi je vlasnik resorta Hoteli Novi

ECM ima jaku pozadinu u ugostiteljstvu nakon što je bio snažno uključen u sektor kroz tranziciju grupe Sava, najveće ugostiteljske grupacije u Sloveniji i DZS-a, koji je posjedovao neka od najvećih spa/wellness odmarališta u zemlji

127
Hoteli Novi
[Izvor: Hoteli Novi]

Slovenski investicijski fond ECM Partners novi je vlasnik resorta Hoteli Novi. Vrijednost transakcije iznosi oko 45 milijuna eura, prenosi s LinkedIna Lider. Slovenci su resort kupili od B2 Portfolija, tvrtke kćeri B2 Kapitala koja je bila založni vjerovnik. Naime, Hoteli Novi su već gotovo deset godina u predstečajnoj nagodbi.

Kompleks se sastoji od hotela sa 160 soba i 330 apartmana, a od 2019. dio velike svjetske grupacije hotela Wyndham Hotels and Resorts. Upućeni kažu da se uz 1.500 kreveta u čvrstim objektima može aktivirati potencijal kampa od oko 2.000 mjesta.

„Nakon preoblikovanja i repozicioniranja, Resort će biti u dobroj poziciji da iskoristi sve veći apetit svojih glavnih europskih klijenata za rezidencijama više klase. Resort pruža priliku u predsezoni za povećanje cjelogodišnje popunjenosti i kapaciteta za generiranje prihoda, posebno zahvaljujući jednom od najvećih wellness sadržaja u regiji i njegovim MICE opcijama.

ECM ima jaku pozadinu u ugostiteljstvu nakon što je bio snažno uključen u sektor kroz provođenje uspješnog preokreta grupe Sava, najveće ugostiteljske grupacije u Sloveniji i DZS-a, koji je posjedovao neka od najvećih spa/wellness odmarališta u zemlji. Vrlo smo aktivni i u Hrvatskoj, gdje smo restrukturirali i repozicionirali turističko naselje u apartmane za uslužno stanovanje u Zadru”, napisao je na LinkedInu Kruno Santini, šef ECM Adrije.

Novi vlasnici Hotela Novi imaju u portfelju – što u vlasništvu, što pod upravljanjem – Sava hotele, u čijem su sastavu hoteli na Bledu, u slovenskim termama i na obali.

Njihova strategija upravljanja imovinom temelji se na potpunom rebrendiranju i opsežnom kapitalnom ulaganju u hotelsku i rezidencijalnu komponentu s ciljem da resort postane jedan od prvih brendiranih rezidencijalnih nekretnina na obali Jadrana, objavio je Savvas Liasis, predsjednik Upravnog odbora tvrtke.

Predstavnici novih vlasnika bili su u resortu i razgovarali sa zaposlenicima, piše Novi list pozivajući se na neslužbene izvore. Prve najave govore da će iduću turističku godinu resort odraditi u stanju u kakvom jest, a nakon sezone bi se krenulo s adaptacijom.

Pored onih 15 hektara na kojima su izgrađeni objekti i sadržaji ovog turističkog resorta, Hoteli Novi vode se kao vlasnik još gotovo 15 hektara neizgrađenog zemljišta na crikveničko-vinodolskoj rivijeri.

Objekt je odradio sve sezone do sada, ali ne u punom kapacitetu, ovisno od godine do godine. Na tom području je prostornim planom definirana T-zona, tako da postoji prostor za širenje.

No, cijeli kompleks opterećen je založnim pravom. Hipoteke bivše Hypo banke i njezinih pravnih sljednika ugovorima o ustupu potraživanja prelazile s u ruke raznih vjerovnika, posljednji je bio B2 Portfolia, koji se vodi kao glavni založni vjerovnik nad cijelim područjem resorta u Novom Vinodolskom.

Stalne su bile i promjene u vlasničkoj strukturi Hotela Novi, a prije nekoliko godina kao suosnivač upisala se tvrtka Hoteli Novi Zagreb, sa sjedištem u Luksemburgu. Prema neslužbenim izvorima, stvarni vlasnik je od 2006. godine do preuzimanja od strane ECM Adrije bio Bruno Orešar, a mijenjali su se samo založni vjerovnici.

Predstečajni postupak Hotela Novi d.o.o. nepregledan je i zamršen splet pravnih borbi i akrobacija kojima se od proljeća 2013. godine, kada je formalno otvoren postupak predstečajne nagodbe za ovu tvrtku, svih ovih godina punio spis i otezao postupak, piše Novi list.

S novim vlasnikom, koji ima i iskustvo u turizmu, kompleks bi konačno mogao doživjeti bolje dana i postati jedan od oslonaca turizma na crikveničko-vinodolskoj rivijeri.