Čermak prodao Crodux slovenskom Petrolu

S preuzimanjem Croduxa grupa Petrol ćei svoju prodajnu mrežu u Hrvatskoj proširiti s 91 benzinskom stanicom. S više od 200 prodajnih mjesta na hrvatskom tržištu Petrol će povećati tržišni udjel s 13 na 23 posto

59
Crodux
Uz 91 benzinsku stanicu Petrol je preuzeo i Croduxove skladišne kapacitete u Omišlju i Zadru [foto: Točka na i media]

Slovenska naftna kompanija Petrol d.d. objavila je putem Ljubljanske burze da je 12. siječnja s Ivanom Čermakom potpisala ugovor o kupnji 100 postotnog udjela u tvrtki Crodux derivati dva d.o.o. Transakcija će biti zaključena nakon što budu ispunjeni dodatni uvjeti među kojima je dobivanje suglasnosti nadležnih agencija za tržišno natjecanje.

Iako službeno vrijednost transakcije nije objavljena, iz neslužbenih izvora Jutarnji list doznaje kako se radi o iznosu većem od 200 milijuna eura.

Čermak je vlasnik Croduxa postao 2013. kada je otkupio hrvatski maloprodajni naftni biznis austrijskog OMV-a. Cijena te transakcije također nije bila objavljena, ali se u stručnim krugovima špekuliralo s iznosom između 110 i 120 milijuna eura.

Petrol preuzima 91 benzinsku stanicu

Osnovna djelatnost tvrtke Crodux derivati dva je uvoz, skladištenje, maloprodaja i veleprodaja naftnih derivata na području Republike Hrvatske. Zapošljava više od 1150 radnika i upravlja prodajnom mrežom od 91 benzinske stanice.

S preuzimanjem Croduxa grupa Petrol će, dakle, proširiti svoju prodajnu mrežu i s više od 200 prodajnih mjesta na hrvatskom tržištu povećat će tržišni udjel s 13 na 23 posto. U jugoistočnoj Europi Petrol sada drži 601 prodajno mjesto. S preuzimanjem će Petrol pokriti neka značajna područja u Hrvatskoj na kojima je do sada bio slabo prisutan ili uopće nije imao prodajnih mjesta. Petrol je preuzeo i ostatak Croduxova poslovanja – skladišne kapacitete u Omišlju i Zadru.

“Opseg poslovanja na hrvatskom tržištu omogućit će Petrolu da na to tržište prenese uspješni poslovni model koji je uspostavio u Sloveniji. Očekujemo također da će između Grupe Petrol i tvrtke Crodux derivati dva doći do prijenosa znanja i dobrih praksi u oba smjera”, navodi se u priopćenju Petrola.

Neto dobit Croduxa u 2019. godini 142,9 mil. kuna

U 2019. Crodux je os prodaje prihodovao 5,64 milijarde kuna (760 mil. eura) uz neto dobit od 142,9 milijuna kuna (19,3 mil. eura). EBITDA za 2019. iznosila je 316,5 milijuna kuna (42,7 mil. eura).

Tvrtka Crodux je na hrvatskom tržištu prepoznata kao provjereni poslovni partner i prodavač visokokvalitetnih pogonskih goriva te kao prodavač robe široke potrošnje i ponuđač ugostiteljskih i drugih usluga.

Segment prodaje naftnih derivata i drugih roba koji najviše doprinosi operativnoj dobiti Petrola ima veliki potencijal za rast u predstojećim godinama, prije svega u široj regiji jugoistočne Europe. Preuzimanje tvrtke Crodux u skladu je s aktualnom strategijom Petrola i predstavlja ishodište za pripremu nove strategija te daljnje širenje.

Odluka je donesena na temelju toga da je hrvatsko tržište po gospodarskoj razvijenosti, razvijenosti tržišta naftnih derivata te kulturi najbliže slovenskom. Preuzimanje Croduxa je najveća transakcija Petrola u posljednjih deset godina i najveće jednokratno širenje prodajne mreže u povijesti tvrtke.