Engleska druga nogometna liga ima veće prihode od većine europskih liga

S ukupnim prihodom klubova od 835 milijuna eura u sezoni 2016./17. engleska druga nogometna liga je po prihodima šesta najveća svjetska nogometna liga

523
Championship

Premier liga, najelitnije klupsko natjecanje u Engleskoj, najbogatija je nogometna liga na svijetu. No, i druga engleska nogometna liga po prihodima nadmašuje mnoge europske lige. Dvadeset i četiri momčadi koje sudjeluju u Championshipu, kako se naziva druga engleska nogometna liga, ostvarile su u sezoni 2016./17. ukupni prihod od 835 milijuna eura, navodi se u Deloitteovom izvješću o financijskoj strani nogometa. To Championship čini šestom najvećom svjetskom nogometnom ligom po ostvarenim prihodima, piše CNBC.

Iako još uvijek zaostaje za elitnim ligama u Španjolskoj, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj te naravno Premier ligom, uspješnija je od vodećih nogometnih liga u Turskoj, Rusiji i Nizozemskoj.

Po prihodima i broju posjetitelja Championship je razinu iznad drugih nogometnih liga Njemačke, Francuske i Španjolske. No, treba napomenti da 30 posto (250 milijuna eura) ukupnog prihoda u sezoni 2016./17. čini “padobranski prihod” od Premier lige. To je iznos koji premašuje ukupni prihod koji ostvaruju drugoligaši u Francuskoj i Španjolskoj.

Financijski padobran

“Padobranski prihod” je iznos koji se dodjeljuje klubovima koji ispadnu iz Premier lige kako bi se ublažio utjecaj pada u drugu diviziju. Stoke City, West Bromwich Albion i Swansea dobit će oko 45 milijuna eura za sezonu 2018./19., a zatim u iduće dvije sezone – ako se ne izbore za povratak u Premier ligu – dodatnih 39 i 17 milijuna eura.

U usporedbi s ovim iznosima 28 milijuna dolara (24,17 mil eura) koliko je Hrvatski nogometni savez dobio zahvaljujući plasmanu reprezentacije u finale Svjetskog kupa više se ne čini tako velikim. Druga je priča što će od ta 24 miljuna eura najmanje profitirati klubovi koji se natječu u prvoj i drugoj Hrvatskoj nogometnoj ligi. A o “padobranu” za klubove koji ispadnu iz prve lige smiješno je i razmišljati. Posljednjih godina upravo financije presuđuju tko ostaje, a tko ispada iz lige. Dovoljno je prisjetiti se sudbine ugašenog NK Varteksa, koji je 2001. u prvom kolu Kupa UEFA izbacio bivšeg europskog prvaka Aston Villu, ili RNK Split, koji je također nedavno nastupao u europskim natjecanjima i igrao finale Hrvatskog kupa.

Oba kluba su zbog financijskih problema prebačena u niži rang natjecanja. VŠNK, pravni sljednik Varteksa, danas je u stečaju i pred likvidacijom. RNK Split za sada je izbjegao stečaj, ali prolazi kroz proces predstečajne nagodbe.

Interes investitora za vlasničke udjele

No, vratimo se engleskom nogometu. Investitori vide potencijal u klubovima koji sudjeluju u Championshipu. Ranije spomenuti bivši europski prvak Aston Villa posljednji je u nizu preuzimanja. U srpnju su egipatski milijarder Nassef Sawiris i Wes Edens, suosnivač Fortress Investment Groupa, dogovorili preuzimanje većinskog udjela od 55 posto za 39 milijuna eura.

TV mreža Eleven Sports Network, koja je u vlasništu Andrea Radrizzanija, predsjednika drugoligaša Leeds Uniteda, preuzela je nedavno televizijska prava za španjolsko i talijansko nogometno prvenstvo u Ujedinjenom Kraljevstvu, pobijedivši u toj borbi Sky i BT.

Oko i na terenima engleske druge lige također su poznata imena. Legenda Chelseaija i engleskog nogometa Frank Lampard započeo je ove sezone svoju menadžersku karijeru u Derby Countyju.

“Po veličini i strukturi smo ravnopravni klubovima Premier lige, no pred nama je mnogo izazova. Mnogo je klubova potrošilo velike iznose kako bi poboljšalo svoje momčadi”, rekao je Lampard prije početka natjecanja. “S druge strane, ima dosta klubova koji su ispali iz Premier lige koji su u daleko lošijoj financijskoj situaciji od nas.”

Svake sezone u Premier ligu promoviraju se tri kluba. Promocija donosi veike nagrade. Procjenjuje se da će svakom od kubova koji iduće sezone izbore prvoligaški status na temelju televizijskih prava i komercijalnih prihoda pripasti 336 milijuna eura.