Allianz: Dobar financijski rezultat usprkos padu dobiti

Allianz je početkom srpnja najavio novi program otkupa dionica koji bi mogao dosegnuti milijardu eura. U petak je kompanija priopćila kako bi program trebao biti zaključen do kraja rujna

u 13:49 Zadnja izmjena: 10.08.2018 u 13:41
44
Allianz
Giulio Terzariol, glavni financijski direktor Allianza

Osiguravajuće društvo Allianz SE objavilo je u petak da je u drugom tromjesečju zabilježilo pad neto dobiti za 5,2 posto, prije svega zbog negativnog utjecaja slabije prodaje životnih osiguranja na Tajvanu.

Neto dobit u drugom kvartalu iznosila je 1,89 milijardi eura naprema 1,99 milijardi eura prije godinu dana. U izvješću se navodi da su slabiji rezultati u prodaji djelomično nadoknađeni nižim porezima na dohodak.

“Izgledi za ostatak godine su vrlo dobri”, rekao je Giulio Terzariol, glavni financijski direktor Allianza, nakon objave rezultata za CNBC. “Poslovni prihodi su nam porasli 6,5 posto što je vrlo dobar rezultat, a to nije posljedica samo dobrog upravljanja imovinom, gdje bilježimo dvoznamenkasti rast. Imamo snažan rast u životnim i zdravstvenim odiguranjima, a osobito zdravo rastemo u segmentu imovinskih osiguranja.“

Evo nekoliko ključnih brojki za drugo tromjesečje:

  • Ukupni prihodi povećani su za 2,9 posto na 30,9 milijardi eura
  • Operativna dobit veća je za 2,3 posto i iznosi 2,99 milijardi eura
  • Dobit po dionici manja je za 1,5 posto i iznosi 4,38 eura

“Usprkos geopolitičke nestabilnosti i valutnih kolebanja” u drugom tromjesčku ostvaren je dobar financijski rezultat, navodi se u financijskom izvješću.

Program otkupa dionica

Allianz je početkom srpnja najavio novi program otkupa dionica koji bi mogao dosegnuti milijardu eura. U petak je kompanija priopćila kako bi program trebao biti zaključen do kraja rujna.

Terzariol je rekao da nije “previše zabrinut” zbog tržišnih rizika u sljedećih šest mjeseci unatoč stalnoj prijetnji trgovinskog rata. Dodao je kako je indeks VIX (CBOE volatility index), popularni pokazatelj očekivanja nestabilnosti tržišta, relativno stabilan u sljedećih šest mjeseci te da će snaga američkog i europskog gospodarstava podržati tržišta kapitala.

“Ali svjesni smo da je pitanje vremena kada ćemo u sljedeće dvije ili tri godine osjetiti krizu. Naša namjera nije predvidjeti sljedeću krizu,  već poslati poruku da moramo biti temeljito pripremljeni jer pred nama neće uvijek biti miran put”, zaključio je financijski direktor Allianza.