Čišćenje bez granica: Hrvati i Slovenci zajedno u čišćenju Savudrijske vale

Svake godine njihovi ronioci u Savudrijskoj vali izrone između deset i dvadeset kubičnih metara otpada. Nađu se tu, među ostalim, plastika, dijelovi krovišta te stari kućanski uređaji

117
Čišćenje bez granica
Čišćenje podmorja (foto Karlo Maćaš)

Slovenski i hrvatski ronioci u velikim su pripremama za čišćenje Savudrijske vale. Tamošnje podmorje ronioci će tradicionalno čistiti početkom lipnja, a ovogodišnja akcija nosi naziv Čišćenje bez granica. Naime, briga za biljni i životinjski svijet treba biti zajednička svim ljudima bez obzira gdje žive.

“Ljudi posljednjih pola stoljeća od mora isključivo uzimaju što znači da je krajnji trenutak da mu nešto počnemo i vraćati. Akcije čišćenja u tome su prvi korak. U Jadranskom moru ribari opažaju sve manji broj riba, a u Savudrijskoj vali posebice lista koji se u tom području tradicionalno lovi. Uz izlov na tamošnju ihtiofaunu negativno se odražava onečišćenje na koje dodatno utječe mikroklima. Bure i oluje u zaljev nanose krupni otpad“, kazala je Andreja Vedrina, direktorica Promocije ronjenja koja okuplja zaljubljenike u ronjenje i promiče zaštitu podmorja te vodenog svijeta.

Svake godine njihovi ronioci u Savudrijskoj vali izrone između deset i dvadeset kubičnih metara otpada. Nađu se tu, među ostalim, plastika, dijelovi krovišta te stari kućanski uređaji.

Kako bi akcija ove godine bila što uspješnija, Electrolux je pokrenuo kampanju Čišćenje bez granica na hrvatskom i slovenskom tržištu. Njome građane potiče na očuvanje okoliša te akciji čišćenja podmorja preusmjerava dio novca od prodaje svojih usisavača.

Vrhunac kampanje bit će u nedjelju, 9. lipnja 2019. godine, na kraju tjedna u kojem se obilježava Svjetski dan okoliša.

U akciji stotinjak ronioca

U velikoj akciji čišćenja sudjelovat će stotinjak ronioca. Dio njih čistit će podmorje ispred Pirana, a dio s druge strane zaljeva. Na oba će mjesta biti i hrvatski i slovenski ronioci čime će se taj djelić Jadrana pripremiti za sve koji tijekom ljeta žele uživati u čistom moru.

U akciju će se uključiti i najmlađi. Sudionici IV. Međunarodne dječje ronilačke eko-patrole pomagat će u čišćenju mora uz obalu te učiti o izgradnji boljeg odnosa prema moru u budućnosti.

“Electrolux je svjetska korporacija koja veliku važnost posvećuje brizi za čovjeka, okoliš te ograničene energetske resurse. Zbog toga svaku novu generaciju uređaja usklađuje s održivim razvojem i zaštitom prirode“, kazala je Anamarija Rogić, voditeljica marketinga za male kućanske uređaje u Electroluxu.