Mjenjačnica kriptovaluta Coinbase izašla na Nasdaq

Coinbase je zaobišao uobičajeni postupak inicijalne javne ponude i uvrstio je svoje dionice izravno na burzu. Tako je omogućio zaposlenicima i postojećim dioničarima da odmah prodaju dionice po tržišnoj cijeni

37
kriptovaluta

U svom inicijalnom izlasku na Nasdaq u srijedu Coinbase je zaključio trgovanje na 328,28 dolara za dionicu, odnosno s tržišnom kapitalizacijom od 85,8 milijardi dolara.

Dionica Coinbasea otvorila je trgovanje na 381 dolaru i ubrzo je porasla na 429,54 dolara, a zatim je potonula ispod početne cijene dosegnuvši dno na razini oko 310 dolara. No, to je i dalje znatno viša cijena od referentne cijene od 250 dolara koja je postavljena u utorak navečer. No, po toj referentnoj cijeni nije bilo trgovanja.

Coinbase je zaobišao uobičajeni postupak inicijalne javne ponude i uvrstio je svoje dionice izravno na burzu. Tako je omogućio zaposlenicima i postojećim dioničarima da odmah prodaju dionice po tržišnoj cijeni. S izravnim uvrštavanjem na burzu Coinbase je slijedio tehnološke tvrtke poput Spotifya, Slacka, Palantira i Robloxa, što je pomoglo standardizaciji procesa.

Tvrtka je osnovana 2012. godine kaka bi se pojednostavnilo trgovanje bitcoinom i ubrzo je postao najpopularnija kripto mjenjačnica u Sjedinjenim Državama i vrijednost mu je rasla prateći rast digitalnih valuta bitcoin i ethereum. Danas ima 56 milijuna korisnika, naprema 43 milijuna na kraju 2020. godine i 32 milijuna na kraju 2019. godine. U posljednjem krugu privatnog financiranja 2018. godine, ulagači su procijenili Coinbase na 8 milijardi dolara.

Coinbase je izašao na javno tržište jer se rekordni iznosi novca slijevaju u kriptovalute, a tehnološki investitori žedni su priča o velikom rastu. U posljednjih šest mjeseci na burzu su izašli Snowflake, Palantir, DoorDash, Airbnb i Roblox. Tržišne kapitalizacije ovih kompanija su u rasponu od 45 do 106 milijardi dolara.

Prihodi u prvom tromjesečju porasli devet puta

U odnosu na spomenute tvrtke i ostale inicijalne javne ponude Coinbase je sasvim druga priča. Tvrtka je prošlog tjedna objavila preliminarne rezultate za prvo tromjesečje: prihodi su porasli devet puta u odnosu na usporedivo razdoblje prethodne godine i iznose 1,8 milijardi dolara; neto dobit je porasla s 32 milijuna na između 730 i 800 milijuna dolara. Broj prosječnih mjesečnih transakcijskih korisnika u prvom tromjesečju ove godine popeo se na 6,1 milijuna, naprema 2,8 milijuna u prethodna tri mjeseca.

U 2020. Coinbase je udvostručio prihod na 1,28 milijardi dolara u odnosu na prethodnu godinu, dok je gubitak u 2019. okrenuo u dobit od 322,3 milijuna dolara.

Većina transakcija na Coinbaseu uključuje kupnju bitcoina ili ethereuma, čija je vrijednost u posljednjih godinu dana porasla za više od 800 posto, odnosno 1300 posto. Tvrtka navodi da će njene kratkoročne performanse u velikoj mjeri biti određene vrijednošću kriptovaluta.

Brian Armstrong, suosnivač i izvršni direktor Coinbasea, posjeduje 39,6 milijuna dionica. U kolovozu je Armstrong za svoj rad nagrađen višemilijunskim iznosom koji je vezan uz vrijednost dionica tvrtke, što mu omogućuje da kupi do 9,29 milijuna opcija po cijeni od 23,46 dolara tijekom 10 godina.

Uoči Coinbaseova burzovnog debija dvije najpopularnije kriptovalute dosegnule su rekordne vrijednosti. Bitcoin je prema podacima Coin Metricsa u srijedu ujutro dosegao vrijednost od 64.841 američkog dolara. Vrijednost ethera, druge najveće kriptovalute po tržišnoj kapitalizaciji, po prvi puta je dosegnula razinu od 2400 američkih dolara.