Crosco ugovorio geotermalna istraživanja za četiri lokacije

Lani su obavljena su geofizička snimanja 2D seizmike i magnetotelurike na šest lokacija, a nakon analize istraživanja se nastavljaju na četiri lokacije, priopćila je Agencija

27
Crosco
Ilustracija: crosco.com

Agencija za ugljikovodike i Crosco potpisali su 39,7 milijuna eura vrijedne ugovore za projektiranje, nabavu materijala i izradu istražnih geotermalnih bušotina po principu ključ u ruke za lokacije u Velikoj Gorici, Zaprešiću, Osijeku i Vinkovcima.

Sredstva su odobrena u sklopu NPOO-a, a cilj projekta je potvrditi geotermalni potencijal koji se može iskoristiti u toplinarstvu. Lani su obavljena su geofizička snimanja 2D seizmike i magnetotelurike na šest lokacija, a nakon analize istraživanja se nastavljaju na četiri lokacije, priopćila je Agencija.

Početak bušenja prve bušotine planiran do proljeća sljedeće godine. “Crosco je renomirana domaća kompanija s velikim iskustvom u bušenju, kako na kopnu tako i na moru. To nam jamči profesionalnu i sigurnu izradu istražnih geotermalnih bušotina te smo u Agenciji osobito zadovoljni što imamo takvog partnera pri izvršavanju ovog izuzetno važnog i zahtjevnog projekta koji ima ključnu ulogu u ostvarivanju primarnog cilja, a to je zelena tranzicija RH, posebice u sektoru toplinarstva”, rekao je čelnik Agencije Marijan Krpan.

“Osim u izradi naftnih i plinskih bušotina, aktivni smo i u pružanju usluga na rastućem tržištu geotermalne energije. Naša prednost je bogato iskustvo u provedbi raznih vrsta bušačkih aktivnosti u Hrvatskoj i u inozemstvu.

U svakom aspektu našeg rada, od bušenja do upravljanja projektima, vodimo se načelima održivosti i zaštite okoliša te smo pouzdan partner svim investitorima zainteresiranima za istraživanje geotermalnih izvora, ali i za servisne usluge u tradicionalnoj proizvodnji nafte i plina”, rekao je direktor kompanije Ferenc Tarr.

Podršku Croscu oko izdavanja dozvola, projektiranja, tehničke podrške i savjetovanja te pripreme lokacija i transporta opreme pružit će stručnjaci iz Ine. “Ina sa svojim kompanijama već 60 godina uspješno podržava energetski razvoj Hrvatske, a potpisom ovog ugovora dokazujemo da se na Inu može računati i u budućnosti”, izjavila je predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay.