Dalekovod pred potpisom novog ugovora za norveškog naručitelja

Kompanija za prijenos električne energije Statnett nakon evaluacijskog procesa, sukladno kriterijima natječaja, odabrao je ponudu Dalekovoda te je izražena namjera sklapanja ugovora. Trenutačno još traje žalbeni rok

75
Dalekovod
[Izvor: Dalekovod]

Tvrtka Dalekovod trebala bi uskoro sklopiti ugovor o izgradnje novog 420 kV dalekovoda u Norveškoj, na dionici Aurland – Sogndal u ukupnoj dužini 41 kilometar. Naručitelj, norveški Statnett, nakon evaluacijskog procesa sukladno kriterijima natječaja, odabrao je ponudu Dalekovoda te je izražena namjera sklapanja ugovora. Trenutačno još traje žalbeni rok. Ne bude li iznenađenja, Dalekovod čeka sklapanje višestruko važnog ugovora o izvođenju radova za poznatog partnera, piše Suzana Varošanec u Poslovnom dnevniku.

Naime, za Statnett upravo završavaju projekt izgradnje novog 420 kV dalekovoda između trafostanica Skillemoen i Skaidi, ukupne dužine 89 kilometara, specifičan po tome što se zbog pozicije na krajnjem sjeveru Norveške gradilo u arktičkim vremenskim uvjetima. Kompanija za prijenos električne energije Statnett pandan je hrvatskom HEP-u, a imala je ključnu ulogu u Dalekovodom otvaranju skandinavskog tržišta.

Suradnja sa Statnettom započeta je 2007. i potom nastavljena nizom projekata kojima Norveška, zbog svog geografskog oblika i konfiguracije terena, energetski uspješno zadnjih 15-ak godina povezuje sjever i jug novom distribucijskom mrežom.

Otprilike 70 do 80 posto poslovnih prihoda Dalekovod ostvaruje na stranim tržištima. Od toga čak oko 80 posto u Skandinaviji, što znači da na godišnjoj razini i 50 posto prihoda generiraju poslovi na skandinavskom tržištu.