Petrol Zagreb pripojio tvrtku Crodux derivati dva

Preuzimanjem društva Crodux derivati dva grupa Petrol dobila je još 93 benzinska servisa. Uz ukupno 202 prodajna mjesta, tržišni udio grupe Petrol u Hrvatskoj povećat će se s 13 na 23 posto

102
Petrol Zagreb
Boris Antolović, direktor tvrtke Petrol d.o.o. Zagreb [Izvor: Petrol]

Pripajanje društva Crodux derivati dva d.o.o. društvu Petrol d.o.o. Zagreb upisano je 2. studenoga 2022. u sudski registar. Time je društvo Crodux derivati dva prestalo s radom, a cjelokupno poslovanje, zajedno sa svom imovinom i obvezama, preneseno je na društvo Petrol Zagreb. Pripajanje je uspješno završeno dva mjeseca prije roka, a Petrol je ovim korakom postao drugi najveći opskrbljivač naftnim derivatima u Hrvatskoj i jedno od najvećih hrvatskih poduzeća. Grupa Petrol učvrstila je pak stratešku poziciju na tržištima jugoistočne Europe.

“Ovaj korak jedno je od najvećih pripajanja u grupi Petrol u zadnjih deset godina”, istaknula je nakon završene integracije Nada Drobne Popović, predsjednica Uprave društva Petrol d.d. Ljubljana. “Zajedničkom nabavom naftnih derivata i trgovačke robe te s dvjema snažnim robnim markama na hrvatskom tržištu postali smo jači igrač i u rastu prodaje naftnih derivata, ostvarujemo veću prodaju dodatne ponude (gastroprograma, trgovačke robe, usluga…), povećavamo vrijednost programa vjernosti za sve klijente, jačamo rast prodaje energetskih rješenja te zajedničkim snagama jačamo i veleprodajnu mrežu. U skladu sa strategijom grupe Petrol za razdoblje 2021. – 2025. na hrvatskom ćemo tržištu u prodajnoj mreži širiti portfelj klijenata u području energenata i usluga energetske tranzicije te ulagati u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.”

Ugovor o kupoprodaji 100-postotnog poslovnog udjela u društvu Crodux derivati dva potpisan je 12. siječnja 2021., a transakcija je provedena je 6. listopada 2021.  Nakon završetka transakcije uslijedila je integracija poslovanja u grupi Petrol. Provedba pripajanja, kao zadnjeg koraka integracije, planirana je do kraja 2022. godine, a svi povezani postupci i poslovi uspješno su završeni dva mjeseca prije predviđenog roka.

Preuzimanjem društva Crodux derivati dva grupa Petrol dobila je još 93 benzinska servisa. Uz ukupno 202 prodajna mjesta, tržišni udio grupe Petrol u Hrvatskoj povećat će se s 13 na 23 posto. Osim toga, u 2021. ta su dva društva ukupno prodala 887 tisuća tona naftnih proizvoda, pri čemu se prošlogodišnji udio Croduxa računa samo od završetka transakcije, dakle od listopada 2021. nadalje. Time Petrol učvršćuje svoju poziciju drugog najvećeg opskrbljivača naftnim derivatima i značajnog aktera na tržištima JI Europe.

“Uključivanjem Croduxovih prodajnih mjesta u poslovni sustav Petrola uspješno su realizirane sinergije u području nabave i ponude naftnih derivata i partnerstva u energetskoj tranziciji, u području marketinga i u području upravljanja odnosima s kupcima. Pravno spajanje dvaju društava u jedno olakšava poslovanje u svim aspektima. Spajanjem u jednu pravnu osobu Petrol postaje jedno od najvećih hrvatskih poduzeća. Naprednim prodajnim formatom spajamo najbolje prakse iz obaju poduzeća koja zajedno uvode nove najnaprednije tehnologije pomoću kojih Petrol jamči najbolje korisničke usluge u Hrvatskoj. Bez obzira na pravno spajanje poduzeća, zadržat ćemo robnu marku Crodux jer želimo iskoristiti njezinu snagu i ugled na hrvatskom tržištu”, rekao je Boris Antolovič, direktor Petrola Zagreb.

Petrol Zagreb danas objedinjuje oko 2200 zaposlenika. U planiranje i provedbu integracije bila su uključena sva poslovna područja: prodaja, nabava, IT, kadrovski poslovi, marketing i komunikacija, logistika, HR, pravni poslovi, ulaganja i održavanje te financije.

Grupa Petrol u posljednjih pet godina u Hrvatskoj je uložila 276,7 milijuna eura. Grupa je u Hrvatskoj prisutna i s projektima proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Vjetroelektrane Glunča i Ljubač proizvode električnu energiju koja je u prosjeku dovoljna za opskrbu 45.000 kućanstava. U izgradnji su tri solarne elektrane – Suknovci, Vrbnik i Pliskovo – koje će s radom započeti u proljeće 2023. godine.

Grupa Petrol u Hrvatskoj posjeduje 66 punionica za električnih vozila, ima u najmu tri skladišta naftnih derivata (Zadar, Zagreb-Žitnjak i Ploče) i pet skladišta ukapljenog naftnog plina (Sv. Križ Začretje, Unešić, Banići, Divoš i Kukuljanovo) te ima tri koncesije za prirodni plin u okviru vlastitog trgovačkog društva Zagorski Metalac d.o.o. s 18.000 aktivnih priključaka.

>>Petrol: Svakom litrom prodanog goriva gubimo 0,7 do 1,7 kuna