Za transakciju udjela u Fortenovi nije traženo ni izdano odobrenje

Mjerodavne nizozemske institucije potvrdile su da za transakciju nije traženo, niti izdano odobrenje nizozemske regulatorne agencije, rekao je u državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Frano Matušić

23
Fortenova-grupa

Nastavlja se priča o prodaji 43,4 posto udjela u hrvatskoj kompaniji Fortenova Grupa. Udjel od ruske Sberbanke otkupio Saif Alketbi, privatni ulagač iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Za transakciju nije traženo, niti izdano odobrenje nizozemske regulatorne agencije, rekao je u emisiji Poligraf Hrvatskog radija državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Frano Matušić. Potvrdile su to mjerodavne nizozemske institucije. U nizozemskim institucijama su, dogovorom svih vjerovnika, ondje deponirana vlasnička prava na udjele u Fortenovi.

Sberbank je pak u priopćenju potvrdio da je prodao svoje udjele u Fortenovi i da je transakcija zaključena 31. listopada.

“U ovom trenutku sasvim sigurno možemo reći da nije riječ o zakonitom postupku i da vlasnička prave neće biti prenesena. Prema indikacijama koje imamo od službi koje sudjeluju u ovom procesu, moguće je da su neki hrvatski državljani sudjelovali u pokušaju izbjegavanja sankcija”, rekao je Matušić.

Sberbank je pak u priopćenju potvrdio da je prodao svoje udjele u Fortenovi te da više nije dioničar i nije s njom povezan: “Transakcija prodaje Sberbankovih dionica Fortenove zaključena je 31. listopada 2022. u strogom skladu sa svim međunarodnim pravnim normama i standardima, bez ikakvih kršenja. Kupac je bio veliki investitor iz Ujedninjenih Arapskih Emirata”.

Obavijest o promjeni vlasništva šalje se strogo u skladu sa zakonom – rok je sedam dana od trenutka transakcije, poručuju iz Sberbanka.

Iz Vlade RH su u četvrtak rekli kako ne mogu komentirati transakciju preuzimanja vlasničkog udjela u Fortenovi, jer o njoj nemaju službenih saznanja, te da Vlada nije u to bila uključena.

Ruski Sberbank ušao je u vlasničku strukturu Fortenove u travnju 2019. godine, nakon uspješne implementacije nagodbe vjerovnika u Agrokoru. Taj udjel Fortenove grupe u vlasništvu je tvrtke SBK ART LLC, čiji je krajnji većinski vlasnik Sberbank of Russia.

>>Fortenova “nema saznanja” da je Saif Alketbi preuzeo udjele Sberbanka