Deset voćara pokrenulo izgradnju vlastite hladnjače u Vinkovcima

Deset voćara udružit će se u proizvođačku organizaciju radnog naziva Crovita. Hladnjača će se graditi na ulazu u Vinkovce, kod Istočne obilaznice. Projekt je vrijedan 15 milijuna eura

147
Crovita
[Image by Couleur from Pixabay]

Skupina mladih proizvođača jabuka uz Jarmine, Vođinaca i Vukovara odlučila je u Vinkovcima izgraditi suvremenu hladnjaču za skladištenje jabuka. Deset voćara udružit će se u proizvođačku organizaciju radnog naziva Crovita, a nadaju se da će svoj urod u novu hladnjaču pohraniti 2024. godine.

Za voćare nije problem urod, nego njegovo skladištenje. Svjesni su da su bez hladnjače prisiljeni prodavati jabuke otkupljivačima prema njihovim, nepovoljnim uvjetima. Projekt  su predstavili u emisiji za poljoprivrednike Hrvatskog radija.

“Hladnjača će nam puno značiti. Proizvodnja nije upitna, mi ćemo robu proizvesti, ali teško je naplatiti robu, pogotovo po dobroj cijeni. Bude li hadnjača samo skaldište za mjesec, dva ili tri, to će nam donijeti puno veći prihod”, tumači Miroslav Kolić iz Jarmine, jedan od inicijatora projekta. “Mi svake godine strepimo tko će kupiti toliki urod. Imamo voćnjake površine oko 200 hektara. Ako uzmemo neki normalni urod od 50 tona po hektaru, to je oko 10 tisuća tona godišnje. Kada dolazi otkupljivač koji zna da imate tako veliku proizvodnju i da nemata skladišni prostor, postavlja svoje uvjete. Teško je naplatiti, dugo de čeka…”

Hladnjača će se graditi na ulazu u Vinkovce, kod Istočne obilaznice. Projekt je vrijedan 15 milijuna eura. Podršku projektu kroz dodjelu zemljišta i pomoć pri rješavanju dokumentacije odnosno ishodovanja građevinske dozvole pružila je Vukovarsko-srijemska županija.