Prodaje se državni udio u tvrtki Aerodrom Brač

Većinski vlasnik tvrtke Aerodrom Braču su Sunce hoteli u vlasništvu investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohameda Ali Rashed Alabbar i njegove tvrtka Eagle Hills Real Estate, koji je navodno zainteresiran za potpuno preuzimanje

135
Aerodrom Brač
Aerodrom Brač [Izvor: Aerodrom Brač]

Država se namjerava povući iz vlasničke strukture Aerodroma Brač. Prvi korak u pokretanju procedure za prodaju dionica koje ima u toj tvrtki ugovaranje je posla s konzultantima za procjenu vrijednosti tvrtke i dionica koje će se ponuditi putem javnog natječaja, piše Marija Brnić u Poslovnom dnevniku.

Kao procjenitelji angažirani su DO Savjetovanje i Agram Brokeri, a ako je suditi po dosadašnjoj praksi, za očekivati je da će CERP natječaj za prodaju objaviti početkom 2023. Iako u pravilu ovakve postupke pokreće kad investitori iskažu interes i dostave pisma namjere, neslužbeno se iz CERP-a čuje da se s prodajom kreće u okviru plana smanjenja državnog portfelja najavljenog kroz NPOO, navodno bez prethodnih upita investitora.

CERP-ov paket dionica i ranije se nudio na prodaju u dva navrata, no bez odaziva ulagača.

Ipak, kako se čuje od više sugovornika, interes za potpunim preuzimanjem Aerodroma ima većinski vlasnik tvrtke – Sunce hoteli, koji drži 50,2% dionica. CERP, pak, ima 33,8% dionica raspoloživih za prodaju, a po podacima iz vlasničke strukture Aerodroma Brač država ukupno ima 38,5%, dok manje udjele imaju Svpetrvs hoteli, HT, općina Puščica, Sardina i mali dioničari.

Sunce hotele od Jake Andabaka prije godinu i pol dana preuzeo je arapski investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata – Mohamed Ali Rashed Alabbar i njegova tvrtka Eagle Hills Real Estate. Više upućenih tvrdi kako je on dosad bio fokusiran isključivo na hotelski biznis, no navodno je zainteresiran za potpuno preuzimanje Aerodroma, koji je od iznimne važnosti za brački turizam.

Bivši direktor Aerodroma Tonči Peović kaže kako bračka zračna luka ima velik potencijal, a osim drugih ulagača u turistički sektor na tom otoku za njegov kapacitet zainteresirani su i hotelijeri s drugih otoka, s kojima bi se Brač mogao povezati brodskom linijom.

Brački aerodrom je sezonu zatvorio s gotovo 15.900 putnika. To je u odnosu na 2021. porast od gotovo 6000 putnika, no još nisu postignute pretpandemijske brojke.

Još prije pandemije prijavljena su dva infrastrukturna projekta kako bi se uz pomoć EU fondova produljila i proširila sletna staza i rekonstruirala putnička zgrada. Nova direktorica Petra Bonačić-Sargo potvrdila je da se od projekata nije odustalo: “I dalje radimo na njima te se nadamo pozitivnom ishodu”. Previđena vrijednost investicije iznosila je 21 milijun eura.