Kako regulirati digitalnu ekonomiju

Različite zemlje opredijelile su se za različite pristupe regulaciji digitalne ekonomije, no čelnici tehnoloških kompanija ističu kako je nužna određena razine konvergencije na globalnoj razini u pristupu regulativi

u 21:02 Zadnja izmjena: 11.02.2019 u 21:04
64
digitalna ekonomija

Digitalna ekonomija veliki je regulatorni izazov za vlade širom svijeta, pogotovo u doba kada američki predsjednik Donald Trump ruši jedan po jedan mutilateralni sporazum, uključujući i one koje su Sjedinjene Države same nametale. U takvim okolnostima Karan Bhatia, potpredsjednik Googlea za javne politike i odnose s vladama, u aktualnoj raspravi o tome kakav bi trebao biti zakonski okvir za digitalno gospodarstvo, pozvao je na globani dogovor.

Iako je svjestan da jedinstven opći pristup neće zaživjeti, Bathia je rekao da bi pozdravio djelomičnu “konvergenciju” u pristupu globalnoj regulativi.

“Koordinacija i suradnja apsolutno su poželjni. Snažno podupiremo međunarodne napore na nekoliko frontova kako bismo postigli određenu razinu dijaloga I što kvalitetnija zajednička pravila”, rekao je Bhatia u nedjelju tijekom panela na World Government Summitu u Dubaiju. “Mislim da bi nam određena razina konvergencije znatno pomogla.”

Šarolik pristup

Vlade širom svijete traže kako regulirati digitalnu ekonomiju, od upravljanja podacima, zaštite privatnosti do oporezivanja. Ali pristup je šarolik. Najveći regulatorni iskorak napravila je Europska unija prihvaćanjem Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR) koja pokriva poslovanje svih kompanija koje posluju u 28 zemalja članica Unije.

No, druge zemlje otišle su drugim putem. U odsustvu saveznih zakona, američka savezna država Kalifornija namjerava uvesti vlastite zakone o zaštiti privatnosti. Kina ima svoja vlastita pravila, posebno za cenzuru sadržaja.

Među političarima je sve snažniji konsenzus o potrebi regulacije digitalne ekonomije. To je djelomično potaknuto snažnim razvojem tehnoloških tvrtki u posljednjih nekoliko godina. Epizoda koja je snažno potaknula svijest o potrebi zaštite privatnih podataka je skandal u kojem je Facebook prodao milijune podataka prikupljenih na društvenim mrežama tvrtki Cambridge Analytica koja ih je zlorabila u političke svrhe.

Osigurati dosljednost u primjeni zakona

U posljednjih nekoliko mjeseci niz čelnika vodećih tehnoloških kompanija svjedočio je pred parlamentarnim odborima o praksi koju njihove kompanije primjenjuju prilikom upravljanja podacima korisnika.

Bhatia je istaknuo potrebu zajedničkog pristupa na saveznoj razini u Sjedinjenim Državama, gdje bi se regulativa mogla zakomplicirati ako savezne države prihvate vlastiti pristup. “Doista podržavamo zajednički pristup regulativi o privatnosti”, ponovio je potpredsjednik Googlea.

Izvršni direktor Applea Tim Cook također je rekao da podupire savezne zakone o zaštiti privatnosti.

Na panelu u Dubaiju Margaret Peterlin, viša potpredsjednica za globalne i javne politike u kompaniji AT&T, također je pozvala na “konvergenciju” zakona koji reguliraju digitalnu ekonomiju i ukazala na potrebu regulative na saveznoj razini u SAD-u. “Jedan od razloga zašto želimo federalni zakon jest to što je iznimno važno osigurati dosljednost u njegovoj primjeni”, poručila je Peterlin.