DOK-ING razvio postrojenje za proizvodnju vodika iz organskog otpada

"Preradom otpada koji se odlaže na odlagalište dobivamo energent u obliku plina koji je bogat vodikom. Ako izdvojimo vodik, imamo komercijalan proizvod koji možemo plasirati na svjetsko tržište”, rekao je Vjekoslav Majetić, vlasnik DOK-ING-a

180
Vjekoslav Majetić, osnivač i vlasnik DOK-ING-a
Vjekoslav Majetić, osnivač i vlasnik DOK-ING-a [Izvor: EY]

Zagrebačka tvrtka DOK-ING razvila je inovativno postrojenje za proizvodnju vodika iz organskog otpada. Inovaciju će prvi testirati Križevci za projekte održivog razvoja.

“Preradom otpada koji se odlaže na odlagalište dobivamo energent u obliku plina koji je bogat vodikom. Ako izdvojimo vodik, imamo komercijalan proizvod koji možemo plasirati na svjetsko tržište”, rekao je vlasnik DOK-ING-a Vjekoslav Majetić, za HRT.

“Vodik kojeg proizvedemo ne samo da je jeftin, on je visoke čistoće i koristi se kao energent u prometu, kemijskoj industriji i procesima gdje je potrebna čista energija bez čađe”, dodao je Filip Stojmenović, voditelj razvoja, DOK-ING.

U Križevcima novom tehnologijom planiraju zbrinuti oko tri tisuće tona otpada godišnje.

„Mi se grijemo na sječku tako da nam vodik nije potreban za grijanje, ali kao komunalno poduzeće želimo pridonijeti smanjenju emisije stakleničkih plinova, smanjiti negativan utjecaj na klimu. Cilj nam je da taj vodik bude pogonsko gorivo za kamione”, rekao je Martin Kozjak, direktor Komunalnog poduzeća Križevci.

Za novu tehnologiju zainteresirani su neki gradovi u Hrvatskoj i u Europskoj uniji, pa i izvan Europske unije, dodala je Danica Maljković, direktorica Indeloopa, startupa kojeg je pokrenuo DOK-ING. Postrojenje može obraditi sve vrste nereciklabirnog otpada – plastiku, otpadno drvo i mulj sa pročišćivača otpadnih voda.