Eksploatacija plina iz bušotina Berak i Cerić 1 počinje 1. siječnja 2024.

Bušotine Berak i Cerić 1 nalaze se na području Vukovarsko-srijemske županije, a tvrtka Vermilion Zagreb Exploration istražuje ih od 2019. godine

51
Istražna bušotina Opatovac 1 [Izvor: Vukovarsko-srijemska županija]

Tvrtka Vermilion Zagreb Exploration d.o.o., s Vukovarsko-srijemskom županijom i tvrtkom Plinacro,  1. siječnja 2024. počinje s eksploatacijom plina iz bušotina Berak i Cerić 1. Riječ je o bušotinama koje ta tvrtka istražuje od 2019. godine na području Vukovarsko-srijemske županije, piše Večernji list.

“Provodimo istražne aktivnosti za koje imamo ugovore s Vladom RH. Poslije te dvije bušotine u planu je da se aktiviraju i bušotine Opatovac 1. i Novi Jankovci 1, gdje također obavljamo istraživanja”, rekao je Jeff Davies, izvršni direktor regije centralne i istočne Europe tvrtke Vermilion Zagreb Exploration, prilikom posjeta Vukovarsko-srijemskoj županiji u sklopu kojeg su predstavnici tvrtke i Vukovarsko-srijemske županije obišli su i lokaciju istražne bušotine Opatovac 1.

“Trenutna dubina bušotine je 700 metara i idemo prema dubljim slojevima gdje se nalaze nalazišta. U slijedećih nekoliko dana planiramo ući u nalazište i tada ćemo vidjeti i koliki su potencijali bušotine”, rekao je Duje Bakarić iz tvrtke Vermilion Zagreb Exploration.

Župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić rekao je kako se s predstavnicima tvrtke Vermilion Zagreb Exploration razgovara o prebacivanju sjedišta tvrtke u Vukovarsko-srijemsku županiju, u kojoj obavljaju istraživanja i u kojoj će početi eksploatacija plina.