Zdenko Adrović napušta HUB, a mogla bi ga zamijeniti Tamara Perko

Mandat upravi HBOR-a ističe u prosincu. Natječaj za članove uprave raspisan je u rujnu, no Perko je nestranačka osoba i procijenila je da nakon odlaska Zdravka Marića iz Vlade i politike neće dobiti političku podršku za ponovni izbor

89
Tamara Perko
Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a

Zdenko Adrović početkom prosinca napušta Hrvatsku udrugu banaka, a na mjestu direktora mogla bi zamijeniti Tamara Perko, sadašnja predsjednica Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), piše Jadranka Dozan u Poslovnom dnevniku.

Naime, HBOR bi uskoro trebala dobiti novu Upravu, jer sadašnjoj, u kojoj je uz Tamaru Perko i Hrvoje Čuvalo, za nekoliko dana istječe petogodišnji mandat. Ministarstvo financija, pod čijom je ingerencijom državna razvojna banka, raspisalo je sredinom rujna natječaj za izbor predsjednika i dva člana Uprave HBOR-a, što znači da će po novom Uprava ponovno biti tročlana. Rok za prijave istekao je početkom listopada.

Prema neslužbenim informacija pristiglo je više prijava, no o imenima se još uvijek samo špekulira. Ipak, prilično je pouzdano da se Tamara Perko nije javila na natječaj.

Za predsjednicu Uprave HBOR-a s petogodišnjim mandatom imenovana je 16. listopada 2017., a dužnost predsjednice Uprave obavljala je od početka veljače te godine, kad je u HBOR prešla s pozicije direktorice Projektnog i strukturiranog financiranja u Zagrebačkoj banci.

Perko nije stranačka osoba, a njezin dolazak u HBOR svojedobno se pripisivao ponajprije povjerenju i preporukama koje je za nju imao ministar financija Zdravko Marić, koji više nije u Vladi i politici. U poslovnim krugovima smatra se da je Perko procijenila da neće imati političku podršku za ponovni izbor.

Dobro upućeni izvori tvrde da bi Perko mogla preuzeti čelno mjesto u Hrvatskoj udruzi banaka iz koje nakon sedam godina s mjesta direktora odlazi Zdenko Adrović, nekadašnji čelni čovjek Raiffeisen banke. Adrović iduće godine navršava 65 godina, a u kratkom razgovoru za Poslovni dnevnik potvrdio je da početkom prosinca napušta HUB.