Ericsson Nikola Tesla: U 2016. neto dobit veća 21 posto, prihodi 16,7 posto

U prošloj godini kompanija Ericsson Nikola Tesla potpisala je značajne ugovore na izvoznim tržištima s tri nova kupca: BeCloudom u Bjelorusiji, Ucomom u Armeniji i Ministarstvom zdravstva u Kazahstanu

134
Gordana Kovačević, predsjednica kompanije Ericsson Nikola Tesla
Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericsson Nikole Tesle

Kompanija Ericsson Nikola Tesla završila je 2016. godinu s neto dobiti od 110,7 milijuna kuna, uz prihode od prodaje od 1,59 milijardi kuna. Operativna dobit porasla je 24,3 posto, na 113,6 milijuna kuna, neto dobit neto dobit 21,2 posto, a prihodi od prodaje veći su 16,7 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Povrat od prodaje (ROS) iznosi 7 posto, što je blagi rast u odnosu an prethodnu godinu kada je iznosio 6,7 posto, dok je bruto marža smanjena s 13 na 11,9 posto. Pad bruto marže posljedica je asortimana prodanih proizvoda i usluga, kontinuiranog pritiska na cijene te zahtjevnih projekata na izvoznim tržištima, pojasnila je predsjednica kompanije Gordana Kovačević predstavljajući prošlogodišnje rezultate na konferenciji za medije u Zagrebu.

Informacija o prijedlogu iznosa dividende bit će objavljena naknadno.

Prihodi od prodaje porasli su u odnosu na prethodnu godinu zahvaljujući snažnom rastu prihoda na tržištu Zajednice neovisnih država i kontinuiranom rastu prihoda na internom Ericssonovu tržištu.

Pad prihoda na tržištima jugoistočne Europe

U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 16,9 posto, usluge za Ericsson
54,8 posto (od toga 11,5 posto udjela imaju usluge upravljanja u Hrvatskoj), dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 28,3 posto.

“Na tržištima Jugoistočne Europe bilježimo pad prihoda od prodaje uslijed negativnih ekonomskih kretanja i političkih previranja što usporava dinamiku ulaganja operatora”, rekla je Kovačević te dodala da su na glavni izazov na domaćem tržištu konkurencija i sveprisutni trendovi konsolidacije i centralizacije nabavnih procesa od strane globalnih kupaca odnosno operatora.

“Ono po čemu ćemo pamtiti 2016. svakako je potpisivanje značajnih ugovora na izvoznim tržištima s tri nova kupca: BeCloudom u Bjelorusiji, Ucomom u Armeniji i Ministarstvom zdravstva u Kazahstanu. Radi se o zahtjevnim projektima u području LTE tehnologije i informatizacije zdravstva. Nadalje, dobili smo i nove odgovornosti u globalnoj organizaciji u našem razvojno-istraživačkom centru, globalnim i regionalnim ekspertnim centrima za
usluge te centrima za rješenja kupcima”, naglasila je predsjednica kompanije Gordana Kovačević.

Na domaćem i regionalnom tržištu nastavljena je suradnja kompanije Ericsson Nikola Tesla s tradicionalnim partnerima, kao što su Vipnet, Hrvatski Telekom, HT Mostar, BH Telecom, Crnogorski Telekom i Ipko.

Portal za pacijente, eKarton i zemljišne knjige

Na domaćem tržištu Kovačević je istaknula “zamah u području ICT rješenja za industriju i društvo”. “Među ključnim projektima svakako treba spomenuti nastavak aktivnosti s Ministarstvom zdravstva RH na implementaciji novih funkcionalnosti kao što su eKarton i Portal za pacijente. Ponosni smo na projekt Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih
knjiga i katastra kojeg smo krajem godine u cijelosti realizirali, što znači da su svi zemljišno-knjižni i katastarski uredi u Republici Hrvatskoj povezani u jedinstven informacijski sustav.”

Jedan od posljednjih projekata potpisanih u 2016. je strateški važan projekt u poslovnom području javne sigurnosti. Riječ je o projektu izgradnje sustava nadzora granice Republike Hrvatske koji je realiziran u rekordnom roku sredinom siječnja ove godine.

Kompanija kćer Ericsson Nikola Tesla Servisi d.o.o. u protekle dvije godine prošla je zahtjevne transformacijske procese paralelno s realizacijom složenih projekata izgradnje i održavanja mrežne infrastrukture Hrvatskog telekoma, a sada bilježi solidne rezultate, procjena je predsjednice Kompanije Ericsson Nikola Tesla.

Prodajni i administrativni troškovi u odnosu na prethodnu godinu smanjeni su 5,5 posto, na 77,7 milijuna kuna, a ostvaren je i solidan novčani tok od poslovnih aktivnosti u iznosu od 187 milijuna kuna, tako da ukupna novčana sredstava, uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu, na razini prethodne godine iznose 287,7 milijuna kuna.

Učinkovitost obrtnog kapitala mjerena u danima vezivanja obrtnih sredstava dodatno je poboljšana te iznosi 26 dana. Stopa konverzije novca je visokih 97 posto.