Europska investicijska banka u Hrvatskoj poduprijet će male i srednje poduzetnike

U prošloj je godini EIB ukupno plasirala 84 milijarde eura, a Hrvatskoj je od tog iznosa pripalo 546 milijuna eura

351
Europska investicijska banka u Hrvatskoj
Sjedište Europske investicijske banke u Luxembourgu [Izvor: EIB]

Europska investicijska banka u Hrvatskoj u ovoj će se godini posvetiti sektoru malog i srednjeg poduzetništva te projektima u području energetike i infrastrukture, rečeno je na predstavljanju poslovanja banke u Zagrebu. Od energetskih projekata posebno naglašen projekt izgradnje LNG terminala.

“Zahvaljujući provedenim reformama, hrvatsko gospodarstvo raste i to zahtijeva veću potporu investicijskim projektima. Mi smo tu da vas podržimo”, poručio je potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco.

U prošloj je godini EIB ukupno plasirala 84 milijarde eura, a Hrvatskoj je od tog iznosa pripalo 546 milijuna eura.

Prošla godina rekordna

Na sastanku s premijerom Andrejom Plenkovićem, potpredsjednik Scannapieco naglasio je kako je 2016. bila rekordna po povlačenju sredstava. Prema njegovim riječima, EIB se u Hrvatskoj promiče u jednu od najznačajnijih međunarodnih financijskih institucija.

Želja je EIB-a da i dalje sudjeluje u svim razvojnim inicijativama u Hrvatskoj. Krajnjim se korisnicima stoha nude i savjetodavne usluge kako bi priprema projekata i njihovo financiranje bilo što jednostavnije i lakše.

Pojmovnik:

EIB – Europska investicijska banka je financijska institucija Europske unije, sa sjedištem u Luxembourgu, osnovana 1958. godine Rimskim ugovorom. Glavna uloga EIB-a je osiguranje sredstava za kapitalne investicije namijenjene razvoju regija, infrastrukture, poboljšanju konkurentnosti europske industrije, zaštiti okoliša, obnovljivim izvorima energije i slično. Od 1. srpnja 2015. godine djeluje Ured EIB-a u Zagrebu koji vodi Anton Kovačev, nekadašnji dugogodišnji predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak.