Ericsson Nikola Tesla: Intenzivna ulaganja u 5G snizila marže

Polugodišnja neto dobit na godišnjj razini veća je 15,6 posto te iznosi 71,1 milijun kuna. Porast neto dobiti je rezultat smanjenja porezne obveze temeljem poreznih olakšica ostvarenih zapošljavanjem sukladno Zakonu o poticanju ulaganja

94
Ericsson Nikola Tesla

Kompanija Ericsson Nikola Tesla Grupa u prvom polugodištu 2019. godine ostvarila je prihode od prodaje u iznosu od 821,7 milijuna kuna, što je 7,8 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Polugodišnja neto dobit na godišnjj razini veća je 15,6 posto te iznosi 71,1 milijun kuna. Porast neto dobiti je rezultat smanjenja porezne obveze temeljem poreznih olakšica ostvarenih zapošljavanjem sukladno Zakonu o poticanju ulaganja. Povrat od prodaje (ROS) iznosi 8,6 posto.

U usporedbi s prvim polugodištem prethodne godine, bruto marža niža je jedan postotni poen kao posljedica daljnjeg povećanja angažmana i radnog kapitala na projektima s ključnim kupcima.

Intenzivna ulaganja u 5G kratkoročno će se odraziti na marže, ali će dugoročno ojačati poziciju kompanije na tržištu, poručila je predsjednica kompanije Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević.

Operativna dobit na razini je dobiti ostvarene u istom razdoblju prethodne godine te iznosi 83,9 milijuna kuna.

Prodajni i administrativni troškovi također su na razini usporednog razdoblja prethodne godine i iznose 35,5 milijuna kuna.

“Sukladno našim planovima, prodaja usluga za Ericsson bilježi porast kao rezultat širenja poslovanja i dobivanja novih odgovornosti, prije svega u području 4G i 5G. U skladu s time nastavljamo zapošljavati, ulagati u opremu i ispitne sustave te razvoj stručnih kompetencija naših zaposlenika u razvojno-istraživačkom centru kao i u ekspertnim centrima za usluge i rješenja”, rekla je ostvarenim rezultatim predsjednica kompanije.

Usporena realizacija projekata na domaćem tržištu

S obzirom na to da je u odnosu na prošlu godinu usporena realizacija projekata na domaćem tržištu, i prihodi u tom segmentu tržišta bilježe pad. U okviru priprema za uvođenje 5G tehnologije u tijeku je modernizacija radijske pristupne mreže Hrvatskog Telekoma. Suradnje s A1 Hrvatska također obuhvaća modernizaciju i proširenja njihove radijske pristupne mreže kako bi bila spremna za efikasno i brzo uvođenje 5G.

A1 Hrvatska pustio je u rad i NB-IoT (Narrowband Internet of Things) uslugu za poslovne korisnike temeljenu na Ericssonovom rješenju u dijelu radijske pristupne mreže. Riječ je o tehnologiji za sigurno i pouzdano bežično povezivanje velikog broja uređaja koje se zbog naprednih karakteristika svrstava u 5G tehnologiju.

“Značajan pozitivan utjecaj na poslovni rezultat na domaćem tržištu imaju projekti u području Industrije i društva”, dodala je Kovačević. “U tijeku je niz aktivnosti na projektima informatizacije zdravstva, zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra te nadzora državne granice.”

Na izvoznim tržištima prihodi od prodaje bilježe rast u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Fokus je, kaže Kovačević, na implementaciji projekata modernizacije mobilnih mreža s kupcima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu I Bjelorusiji.

Promocija 4G mreže HT Eroneta u BiH

“Kako bismo ojačali tržišnu poziciju nastavljamo s planiranim marketinško-prodajnim aktivnostima u poslovnim područjima sukladno našoj strategiji. Na Međunarodnom sajmu gospodarstva – Mostar 2019 prezentirali smo rješenja za potrebe digitalnog društva, a za našu kompaniju od posebnog značaja bila je i promocija 4G mreže našeg kupca HT Eroneta budući da su u Bosni i Hercegovini tek nedavno izdane dugo iščekivane licence za uvođenje četvrte generacije mobilnih telekomunikacija”, rekla je predsjednica kompanije Ericsson Nikola Tesla.

Istaknula je da je HT Eronet pustio u komercijalni rad 4G mrežu odmah po dobivanju licencije.

U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 21,5 posto, usluge za Ericsson 64,4 posto (od toga 12 posto udjela imaju usluge upravljanja u Hrvatskoj) dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 14,1 posto.

Ostvaren je pozitivan novčani tok od poslovnih aktivnosti od 32 milijuna kuna, a ukupna novčana sredstva, uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu, krajem polugodišta iznose 221,5 milijuna kuna.

Učinkovitost obrtnog kapitala mjerena u danima vezivanja obrtnih sredstava iznosi 42 dana, a ako se isključe usluge za Ericsson učinkovitost obrtnog kapitala iznosi 113 dana. Stopa konverzije novca je 23 posto.

“U skladu s našom strategijom, ostajemo fokusirani na razvoj rješenja i prodaju u području mobilnog širokopojasnog pristupa internetu (4G/5G mobilna rješenja), digitalne transformacije i upravljanja mrežama, Industrije i društva (zdravstvo, javna sigurnost, e-poslovanje) te na jačanje naše pozicije kroz pružanje usluga za Ericsson. Pokrenuli smo i program Digitalne transformacije na razini Ericsson Nikola Tesla Grupe kako bismo dodatno pojednostavili kompanijske procese i upravljanje poslovanjem/projektima primjenom naprednih tehnologija i automatizacijom”, poručila je Gordana Kovačević.