HUP: Vezivanje stopa poreza na dohodak uz dob komplicira sustav

HUP podržava prijedlog da se plaćanje troškova poput toplog obroka ili prijevoza i vrtića tretira kao trošak, ali ne podržava namjeru uvođenja dodatnih poreza na pojedine grupe proizvoda, kao što su bezalkoholna pića s visokim udjelom šećera

76
stopa poreza na dohodak

Hrvatska udruga poslodavaca reagirala je na prve informacije o mjerama koje se predlažu novim krugom porezne reforme. Poslodavci u priopćenju navode da  podržavaju namjeru daljnjeg poreznog rasterećenja građana i poduzetnika, ali da je za konkretnije komentiranje prijedloga novog kruga poreznih izmjena nužno pričekati cjeloviti prijedlog Ministarstva financija koji će biti stavljen na javnu raspravu.

“Na temelju do sada dostupnih informacija ono što smatramo pozitivnim su prijedlozi da se plaćanje toplih obroka, smještaja, vrtića… tretira kao trošak za što su se poslodavci i HUP i zalagali. Pozitivno je i dizanje granice prihoda malih poduzetnika za plaćanje niže stope poreza na dobit.

Ono oko čega želimo čuti dodatna pojašnjenja i argumentacije su izmjene poreza na dohodak vezane uz dob zaposlenika. Mislimo da je to nepotrebno kompliciranje već ionako složenog sustava, koje osim toga može uzrokovati niz problema u praksi. Što se primjerice događa s plaćom zaposlenika kada navrši 26. ili 31. godinu?  Plaća bi trebala pasti što je penalizacija zbog dobne granice. Poslodavci plaće ne određuju prema dobnoj granici već prema kompetencijama, iskustvu i produktivnosti zaposlenika. HUP se zalaže za snižavanje visokih stopa poreza na dohodak općenito što bi pozitivno utjecalo na sve zaposlene, neovisno o dobnoj granici. Sumnjamo da ovakva mjera može zadržati mlade u zemlji jer oni mahom odlaze zbog dugoročne perspektive.

>>Neslužbeno: Ukida se porez na dohodak za osobe u dobi do 25 godina

Konačno, ne podržavamo namjeru uvođenja dodatnih poreza na pojedine grupe proizvoda, kao što su bezalkoholna pića s visokim udjelom šećera. Iskustva drugih zemalja pokazala su da takvi porezi narušavaju konkurentnost domaće industrije, ugrožavaju radna mjesta, a imaju vrlo mali ili nikakav utjecaj na zdravlje, čime se obično opravdava njihovo uvođenje. Sustav zdravstva nužno treba reformu i veći angažman na preventivi kroz informiranje i edukaciju građana o važnosti brige za zdravlje i zdravim životnim stilovima”, navodi se u priopćenju HUP-a.