Europa postala digitalno najzrelija regija u građevinskom sektoru

Najveći pokretači rasta bili su prikupljanje podataka i analitika, iako više od 90 posto ispitanika u Europi ističe da su nužna poboljšanja u upravljanju promjenama i implementaciji novih tehnologija.

39
građevinska industrija
[Image by Ziaur Chowdhury from Pixabay]

Novo istraživanje pokazalo je da je 96 posto ispitanih građevinskih stručnjaka u Europi vrlo ili prilično optimistično u vezi s izgledima za rast svoje organizacije u sljedećoj godini, To je  značajno više u usporedbi s 89 posto optimista u istom istraživanju 2021., prenosi portal Construction Technology.

Izvješće tvrtke InEight, specijalizirane za građevinski softver, pokazalo je da su najveći pokretači rasta bili prikupljanje podataka i analitika, iako više od 90 posto ispitanika u Europi ističe da su nužna poboljšanja u upravljanju promjenama i implementaciji novih tehnologija.

Istraživanje, koje je obuhvatilo 300 najvećih svjetskih investitora i izvođača građevinskih radova diljem Europe, Sjeverne Amerike i Azijsko-pacifičke regije pokazalo je da je Europa digitalno najzrelija regija s najvećim udjelom digitalnih strategija.

Međutim, europski ispitanici identificirali su neujednačenu ili sporadičnu implementaciju (52%), probleme prilikom integracije procesa i podataka (54%) te tehnička i fizička ograničenja sustava (49%) kao ključne probleme.

Ispitanici vide digitalnu tehnologiju kao korisnu u svakodnevnim aktivnostima, posebice prilikom komunikacije (55%), određivanja prioritetnih zadacima odnosno upravljanja projektima (54%) i automatizaciji poslova radi uštede vremena (49%).

Ispitanici s područja Europe ukazali su na značajno povećanje (+8% na godišnjoj razini) potrošnje na građevinske i kapitalne projekte, dok otpornost građevisnke branše ostaje relativno visoka, pri čemu 94 posto ispitanika smatra da je njihova organizacija vrlo ili prilično otporna, u usporedbi s 91 posto ispitanika na globalnoj razini.

Međutim, u odnosu na prošlogodišnje istraživanje, ispitanici su manje optimistični o poštivanju rokova za završetak projekata i u okviru planiranog proračuna – optimista je 16 posto odnosno 8 posto manje nego lani.

U kontekstu rata u Ukrajini, inflatornih pritisaka i problema s opskrbnim lancem, europski ispitanici istaknuli su neupravljani ili neočekivani rizik (53%) kao najutjecajniji čimbenik na to hoće li projekt biti dovršen na vrijeme i u skladu s proračunom, nakon čega slijede nedostaci u komunikaciji s dionicima (52%).