Prvi put od njemačkog ujedinjenja građevinski sektor raste diljem Europe

Potražnja za građevinskim uslugama raste u svih 19 zemalja obuhvaćenih analizom istraživačke mreže Euroconstruct.. Procjenjuje se da je obujam građevinskih radova u Europi u prošloj godini porastao 3,5 posto, a najveći poticaj rastu dala je stanogradnja

293
europski građevinski sektor
Procjenjuje se da će najveći rast u 2017. unutar zone koju pokriva Euroconstruct  zabilježiti Mađarska  (+25%), po veličini drugo najmanje tržište obuhvaćeno analizom, a za njom slijede Irska (+15%), Švedska (+10%) i Poljska (+9%)

Obujam građevinskih radova u Europi u 2017. porastao je 3,5 posto, procjena je Euroconstructa, europske istraživačke mreže specijalizirane za građevinski sektor koja pokriva 19 zemalja Europske unije. Najsnažniji poticaj rastu dala je stanogradnja.

Euroconstruct ističe da je rast građevinskog sektora u 2017. dosegnuo je najveću razinu od 2006. godine, odnosno od razdoblja neposredno prije izbijanja međunarodne financijske krize. Drugo, potražnja za građevinskim uslugama raste u svih 19 zemalja obuhvaćenih analizom. Ovo je prvi put od njemačkog ujedinjenja da je rast vidljiv diljem Europe. Izgledno je da će se takav trend nastaviti i u ovoj godini.

>>Euroconstruct: Snažan rast gradnje novih stanova u Europi

Europska građevinska industrija u pozitivnom je ciklusu od 2014.  godine. Ukupan rast u posljednje četiri godine iznosi 9 posto. Analitičari Euroconstructa procjenjuju da će do 2020. porasti za daljnjih šest posto. Stope rasta će biti znatno niže i u stambenoj i u nestambenoj gradnji, a u srednjoročnom razdoblju ulogu predvodnika će preuzeti infrastrukturni radovi. Procjene su da će u tom segmentu rast u ovoj i idućoj godini premašiti četiri posto. No, novogradnja će u predstojećem razdoblju izgubiti na značenju i po prvi put od 2014. sektor obnove će rasti brže.

Povoljno okruženje za  građevinarstvo djelomično je posljedica snažnog gospodarskog rasta i pozitivnih učinaka na dohotke kućanstava, korporativne dobitke i stanje javnih financija. Rastu također pridonose niske kamatne stope, imigracijski i unutarnji migracijski tokovi te rješavanje problematičnih investicija koje su se akumulirale u područjima poput infrastrukture tijekom financijske krize.

Naravno, postoje i jasna ograničenja u aktivnostima javnog sektora. To se održava u opreznom pristupu oporezivanju i(li) politici subvencija koje su usvojile neke države. U nekim mjestima niske stopa popunjenosti i(li) pretjerano visoke cijene nekretnina također sprečavaju jači rast građevinske djelatnosti.

Najveći rast u Mađarskoj

Procjenjuje se da će najveći rast u 2017. unutar zone koju pokriva Euroconstruct  zabilježiti Mađarska  (+25%), po veličini drugo najmanje tržište obuhvaćeno analizom, a za njom slijede Irska (+15%), Švedska (+10%) i Poljska (+9%). Mađarska će  najvišu stopu rasta zadržati i u sljedeće tri godine  (+33%).  Osim državnih subvencija za stambenu izgradnju, rastu će znatno doprinijeti financiranje infrastrukturnih projekata iz EU fondova. U trogodišnjim prognozama Mađarsku slijede Irska (+28%), Poljska (+25%), Češka i Portugal (+15%).

Euroconstruct procjenjuje da su građevinske aktivnosti u Njemačkoj lani rasle brže nego 2016. godine. Rast je potaknut povećanom potražnjom za stanovima, većom spremnošću za ulaganja koju su iskazale tvrtke te ulaganjima njemačke Vlade u infrastrukturu. Iako će rast u srednjoročnom razdoblju znatno usporiti, očekuje se da će dugoročno ulaganja u stanogradnju i infrastrukturu ostati visoka.

Euroconstruct je europska istraživaćka mreža specijalizirana za analize i prognoze u građevinskom sektoru. Redovita izvješća pokrivaju devetnaest zemalja: Francusku, Italiju, Njemačku, Španjolsku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Dansku, Finsku, Švedsku, Norvešku, Irsku, Švicarsku, Portugal, Austriju, Belgiju, Nizozemsku, Češlu, Poljsku, Mađarsku i Slovačku. Hrvatska nije pokrivena redovnim izvješćima, ali podaci su dostupni kroz partnersku mrežu.

Tekst je obavljen u Privrednom vjesniku od 29. siječnja 2018. (br. 4014) u Tlocrtu, posebnom prilogu o nekretninama, uređenju i graditeljstvu koji za Privredni vjesnik priprema tvrtka Točka Na I Media d.o.o.