Evo tko su vodeće globalne građevinske kompanije u 2020.

Iako se očekivalo da će prodaja građevinskih tvrtki u 2020. zbog pandemije biti manja, vrijednost ukupne prodaje 200 najvećih građevinskih tvrtki u prošloj godini iznosila je 1746 bilijuna američkih dolara, što je čak nešto više nego 2019.

291

U najnovijem izdanju časopisa International Construction (za srpanj/kolovoz 2021.) objavljen je popis 200 vodećih globalnih građevinskih tvrtki prema ostvarenim prihodima od prodaje u 2020. godini. Iako se popis temelji na podacima za prošlu godinu kada su mnoga gradilišta bila zatvorene zbog pandemije, ostvareni rezultat je vrlo blizu rezultatu iz 2019. godine.

Vrijednost ukupne prodaje 200 najvećih građevinskih tvrtki u prošloj godini iznosila je 1746 bilijuna američkih dolara. To je vrlo blizu vrijednosti prodaje iz 2019. od 1744 bilijuna dolara. Očekivalo se da će prodaja 200 vodećih građevinskih tvrtki zbog pandemije i epidemioloških mjera biti manja

10. Hochtief

S prodajom od 26,1 milijardu dolara, građevinska tvrtka sa sjedištem u Njemačkoj je unatoč padu prodaje zadržala deseto mjesto koje je imala na listi za 2019. godinu. u

9. Shanghai Construction Group

Isto mjesto kao i na prethodnoj listi zadržala je kineska građevinska kompanija Shanghai Construction Group, s prodajom od 33,4 milijarde dolara. Riječ je o jednoj od nekoliko kineskih građevinskih tvrtki na ovogodišnjoj listi,

8. Bouygues’ Construction Divisions

Općenito je pravilo da su lani kineski građevinari povećali prodaju, dok su oni sa sjedištem u Europi opali. To je slučaj s francuskom kompanijom Bouygues, čija je prodaja pala na 39,6 milijardi dolara, iako je francuska tvrtka zadržala osmu poziciju među najvećima.

7. ACS

Španjolska građevinska tvrtka ACS zadržala je svoju sedmu poziciju iz prethodne godine s prodajom od 49,8 milijardi dolara, što je samo 200 milijuna više od Bouyguesa. U 2019, je ACS ostvario prihode od prodaje u iznosu od 43,7 milijardi dolara.

6. Vinci

Hrupu Vinci čine tri europske tvrtke koje su lani zabilježile ukupnu prodaju u iznosu od 50 milijuna dolara, što predstavlja pad od nekoliko milijuna dolara u odnosu na 2019. kada je ostvaren rezultat od 54,6 milijardi dolara. Vinci je najveća ne-kineska građevinska kompanija na listi. Na novoj listi je za jedno mjesto slabiji nego prethodne godine.

5. Metallurgical Corporation of China / Kineska metalurška korporacija (MCC)

Kineska metalurška korporacija popela se sa šestog na peto mjesto, uz porast prodaje na 57,6 milijardi dolara, što je bilo dovoljno da preskoči Vinci.

4. China Communications Construction / Kineska komunikacijska građevinska kompanija

Na četvrtom mjestu je China Communications Construction, s prodajom od 90,4 milijarde dolara, što je veliki porast u odnosu na prošlogodišnjih 80,7 milijardi dolara.

3. China Railway Construction Corporation / Kineska željeznička građevinska korporacija

U Kini je prodaja građevinske opreme u 2020. porasla za oko 30 posto u odnosu na snažne brojke iz 2019., jer je vlada poticala gospodarstvo kroz infrastrukturne projekte. Jedan od ključnih aspekata infrastrukture je brza željeznica, a Kineska željeznička građevinska korporacija zabilježila je povećanje prodaje na 131,3 milijarde dolara.

2. China Railway Group

Drugoplasirana građevinska tvrtka na ljestvici najvećih izvođača radova je China Railway Group, koja je također zabilježila veliko povećanje prodaje, sa 124 milijarde na 141 milijardu dolara. U 2109. kineske građevinske tvrtke pridonijele su ukupnoj prodaji 200 najvećih građevinskih kompanija sa 631 milijardom dolara, a u 2020. ta ej brojka porasla na 697 milijardi dolara.

1. China State Construction & Engineering (CSCEC)

Najveća građevinska tvrtka prema prodaji u prošloj godini je China State Construction & Engineering, koja je zabilježila rast prodaje s 203 na 220 milijardi dolara. Fokusirana je na izgradnju “novog pura svile”, inicijativu izgradnje željezničke, cestovne i lučke infrastrukture koja bi trebala povezati više od 70 zemalja u Aziji, Europi i Africi. Peking tom inicijativom želi potaknuti regionalnu suradnju i ekonomsku integraciju, ali i ojačati svoj politički i ekonomski utjecaj. Taj projekt bio je ključan za snažan rast prodaje tvrtke China State Construction & Engineering.