Kad su Phoenix Sunsi, predvođeni svojim zvijezdama Devinom Bookerom i Chrisom Paulom, krenuli u lov na titulu prvaka NBA lige – a do finala su došli prvi put nakon 1993. i bili su na dvije utakmice do osvajanja prvenstva – uz podršku navijača kao uobičajenog šestog igrača, imali su podršku još jednog neuobičajenog igrača . 5G bežične tehnologije.

Kada je pandemija ispraznila dvorane širom zemlje, Sunsi su uložili 230 milijuna dolara u obnovu Footprint Centra u Phoenixu i izgradnju nove dvorane za trening. Ulaganje je obuhvatilo postavljanje super brze Verizonove 5G mreže, kamera visoke rezolucije i više od stotinu senzora. Tehnologija je pomogla timu da usavrši šuterske vještine i da lakše prate opterećenje odnosno umor igrača.

Novi alati pomogli su generalnom menadžeru Jamesu Jonesu i ostatku stručnog stožera da bolje procjenjuju performanse igrača i da se u stvarnom vremenu naprave potrebne prilagodbe i izmjene. Ryan Resh, voditelj analitike Sunsa, rekao je kako 5G “pomiče granice NBA” u modelima treniranja, poduke i praćenja sportaša.

Kako tehnologija pomiče granice u sportu

Upotreba tehnologije 5G od strane Phoenix Sunsa jedan je od mnogih primjera primjene niza različitih aplikacija utemeljenih na bežičnim tehnologijama koje se nalaze na našim telefonima. Nova generacija mobilnih tehnologija donosi veće brzine prijenosa podataka i manje kašnjenje, što će otvoriti nove mogućnosti primjene u raznim područjima – industriji, obrazovanju, medicini, ali i u sportu.

Profesionalni i sveučilišni američki timovi uvelike instaliraju 5G na stadione i u dvorane kako bi poboljšali iskustvo gledatelja na licu mjesta, a razvijaju se i aplikacije koje navijačima omogućuju da pogledaju snimke akcija iz raznih kutova ili da imaju osjećaj kao da su sami sudjelovali u akciji. Također, timovi istražuju kako koristiti 5G za poboljšanje performansi samih sportaša brzim prikupljanjem ogromnih količina podataka. To nije bilo moguće s 4G ili Wi-Fi tehnologijom.

“5G nam omogućuje […] da snimamo pokrete i analiziramo ih u stvarnom vremen, tako da proces bude iterativan i neprimjetno ugrađen u trenažni postupak”, tumači Resh.

Sportski timovi koriste analitiku za poboljšanje performansi igrača gotovo otkako sport postoji, no 5G otvara potpuno nove mogućnosti zahvaljujući kojima analize postaju još učinkovitije. Ključ su velika brzina i niska latencija. Kamere i senzori mogu prikupljati podatke i pružati uvid u stvarnom vremenu, dopuštajući trenerima da korigiraju svoje igrače u hodu ili da otkriju ozljede u ranoj fazi, prije nego što postanu veći problem. Za Sunse Sunce je interakcija 5G -a i trenažnog procesa obilježila ovu sezonu.

“Laboratorij 5G drži Sunse na vrhu”, poručio je glavni menadžer James Jones u priopćenju. “Ta kohezija pruža našem stručnom timu neusporedivo veće mogućnosti za učinkovito angažiranje punog potencijala svakog sportaša.”

Podaci u stvarnom vremenu

Potreba za podacima u stvarnom vremenu postaje sve važnija u sportu. Prije uvođenja 5G-a, ugradnje senzora i kamera u arene, igrači su navikli čekati sljedeći dan da pregledaju snimku kako bi uočili pogreške u igri. Dok igrači i treneri i dalje pregledavaju snimke nakon utakmica, 5G laboratorij nudi podatke u roku od nekoliko milisekundi. Nekada je za izračun trebalo barem nekoliko minuta.

“Coaching postoji već tisućama godina. Treneri stoje uz teren, promatraju i analiziraju. Zašto im ne bismo pomogli? Zašto ne bismo vjerovali podacima, zašto ne bismo vjerovali onome što možemo mjeriti i znanosti koja nam govori kako to možemo popraviti?”, rekao je u jednom intervjuu Brian Mecum, potpredsjednik Verizona zadužen za razvoj tehnologije.

Verizon će implementirati 5G na više od 60 stadiona i dvorana, ali njegovo partnerstvo s Phoenix Sunsima je drugačije. Niti jedan drugi tim koji radi s Verizonom ne koristi 5G za analiziranje sportaša u stvarnom vremenu.

5G pomaže stručnom stožeru Sunsa u brzom prikupljanju i analiziranju podataka s tri različita alata. S tehnologijom koja se zove Noah igrači dobivaju povratne informacije u stvarnom vremenu, uživo i automatski tijekom utakmice ili treninga, te dubinsku analizu svog nastupa nakon treninga ili utakmice.

Na primjer, obruč koša opremljen je senzorima koji omogućuju Noi da prati dosljednost luka pri šutu, dubinu te lijevu i desnu odstupanja u odnosu na idealnu putanji lopte. Treneri će to usporediti s vrhunskim izvedbama igrača, prenoseći im informaciju s kojih pozicija odnosno u kojim situacijama su najučinkovitiji.

“To se svodi na gotovo milimetarsku preciznost, uz mogućnost promatranja šuta u tri dimenzije, duž osi X, Y i Z”, tumači Mecum. Igrač u stvarnom vremenu vjerojatno neće znati zašto mu ne ide šut, ali uz dubinsku analizu luka putanje i kuta koju Noah pruža to se može ispraviti.

Tri analitička alata

“Ova je ekipa shvatila da neki igrači previše šutiraju i da to utječe na njihovu učinkovitost”, dodao je Mecum. Dodavanje Noe u njihov trenažni proces rezultiralo je pozitivnim učinkom i stvarnim rezultatima za tim. Jedan mlađi igrač imao je poteškoća pa serijski stabilizira šut. S Noahom i senzorima za praćenje ugrađenim oko obruča, treneri su uspjeli pokazati igraču u čemu griješi i njegov je učinak u igri porastao.

“To mu je omogućilo da shvati kako njegova mehanika nije tako savršena koliko je mislio da jest, a to ne možete osjetiti u realnom vremenu bez primjene tehnologije”, tumali Resh. “Njegov rad isplatio se u doigravanju – bio je naš najprecizniji šuter za tri poena.”

Drugi analitički alat koji koriste Sunsi zove se ShotTracker. Igrači i treneri koriste sustav zasnovan na senzoru koji generira statističke podatke o šutu timovima -ali i navijačima – zahvaljujući senzoru postavljenom na loptu. Igrači nose male uređaje za praćenje, a u okvir rekata postavljeni su senzori za točno određivanje mjesta šuta. Konkretno, više od 100 senzora u stvarnom vremenu komunicira trenerima što igrači rade (ili ne rade). To omogućuje igračima i trenerima da se analiziraju koliko su često šutirali i s kojih pozicija.

Treći alat prati kretanje igrača na terenu. Uz pomoć sustava kamera koje snimaju kretanje nazvanog Simi treneri mogu pratiti sposobnosti igrača prije i nakon ozljeda. Igrač koji se oporavlja može imati osjećaj da se vratio u normalu, ali treneri uz pomoć tehnologije mogu u stvarnom vremenu vidjeti je li igrač doista ozdravio usporedbom njegova trenutnog učinka s njegovim uobičajenim učinkom prije ozljede. Sunsi koriste Simi za praćenje učinka odnosno kretnji u teretani, a nadaju se da će jednog dana sustav moći primijeniti i za predviđanje kretanja igrača na terenu.

Prilikom treninga Sunsi koriste Bertecove 3D ploče u kombinaciji sa Simijinim kamerama. Bertecove ploče, na kojima igrači stoje, mogu pratiti igračev hod, skok i ravnotežu, dok Simi bilježi kretanje u stvarnom vremenu. Simi prikazuje kretanje, dok ploče Bertec daju podatke o pritisku i drugim karakteristikama.

“Iako to može i Wi-Fi, prednost tehnologije 5G je brzina i niska latencija – čim igrač doskoči, mi imamo podatke”, rekao je Resh.

Kako latencija utječe na igru

Latencija je vrijeme odgovora odnosno kašnjenja između slanja inicijalnog signala i primitka povratnog signala, a kraća latencija kod 5G.a stvara razliku u sportskoj analitici.

“Želimo što više smanjiti kašnjenje kako bismo [ljudima] pružili iskustva u stvarnom vremenu”, objašnjava analitičar Technalysis Researcha Bob O’Donnell. “Svaki mali pomak pomaže.”

3G mreže imale su latencije u stotinama milisekundi, što je značajan djelić sekunde. 4G mreže, koje su omogućile pametne telefone i sve aplikacije koje danas koristimo, počele su s kašnjenjima od oko 100 milisekundi, a sada su u rasponu od oko 30 do 70 milisekundi. 5G ima za cilj doći do jedne milisekunde, ali trenutno je na 20 do 30 milisekundi, što je brže od treptaja ljudskog oka”, tumači Brian Mecum iz Verizona.

Bitni dio trenažnog procesa Sunsa je primjena milimetarskog vala kod 5G. mmWave je radiofrekvencijski pojas koji omogućava super velike brzine, ali može putovati samo na kratke udaljenosti te ga blokiraju predmeti poput prozora i drveća. Za sportske dvorane, međutim, te loše strane nisu problem. Na stadionima i arenama jednostavno je postaviti tornjeve tamo gdje je potrebno kako bi se osigurao potreban signal. Mogućnost da mmWave istovremeno podržava ogroman broj uređaja na jednoj mreži idealna je za navijače koji prate utakmice.

Uz dvoransku aplikaciju Suna navijači mogu dobiti povratne informacije slične onima koje vide treneri dok prate utakmicu. Aplikacija je dostupna korisnicima s ili bez 5G telefona. Sedam različitih kutova kamere omogućuje obožavateljima pregled snimki akcija i statistike igrača u stvarnom vremenu. Aplikacija je dostupna i u dvorani i kod kuće, tako da akcije možete pogledati i po povratku s utakmice.

Igrači i treneri također mogu dobiti povratne informacije u stvarnom vremenu koje im omogućuju prilagodbu u stvarnom vremenu. Brzine potrebne za tumačenje podataka snimljenih tijekom vježbanja u stvarnom vremenu dostupne su samo preko 5G -a. Ni Wi-Fi ni 4G ne mogu tako brzo dati rezultate.

Sunsi za sada analizu u stvarnom vremenu preko 5G.a koriste samo u prostorima za trening. NBA ima stroge smjernice o tome koji se podaci smiju prikupljati tijekom igre i ne dopušta – za sada – analize kakve Sunsi provode prilikom treninga.

Podaci i sport

Nisu Sunsi jedini koje interesiraju brojke. Sportska analitika premošćuje jaz između timske statistike i njene interpretacije. Kad timovi skupljaju podatke, cilj je gotovo uvijek otkriti gdje je izvedba bila lošija. Nakon što utvrde što trebaju poboljšati, timovi mogu optimizirati vrijeme vježbanja pomoću podataka iz analitike. To je veliki posao: prema izvješću MarketsandMarketsa, očekuje se da će globalno tržište sportske analitike narasti s 1,9 milijardi američkih dolara u 2019. na 5,2 milijarde doalra u 2024. godine.

“Ako ste profesionalni sportaš, stajanje na nogama i kretanje po košarkaškom terenu zapravo smatrate poslom. Kada nemate mnogo vremena za trening, morate svoje prakse učiniti što učinkovitijima”, tumači Resh.

Kako interakcija između sporta i analitike raste, raste i potreba za 5G podacima i podacima u stvarnom vremenu. Zato su mnogi sportski prostori opremljeni 5G-om i mmWaveom, kako bi se omogućilo što brže primanje povratnih informacija.

Vjerojatno najpoznatiji primjer sportske analitike zabilježen je u filmu Moneyball iz 2011. godine. Film, zasnovan na bejzbolskom timu Oakland Athletics, objašnjava kako samo analiza i statistika mogu dovesti do pobjeda.

Brad Pitt igrao je tadašnjeg generalnog direktora Billyja Beanea, koji je okupio pobjednički tim koristeći analitiku i minimalna sredstva. Proučavao je sabermetriku, “objektivno znanje o bejzbolu” (Sabermetrika ili SABRmetrika je empirijska analiza bejzbola, posebna statistička analiza koja mjeri učinak u igri), kako bi obnovio tim uz niska proračunska sredstva. Uz takvu analitiku doveo je svoj tim do niza od 20 pobjeda, najdužeg u povijesti franšize.

I dok Sunsi mogu koristiti 5G za praćenje učinka igraća na treningu, ne smiju raditi takve analize tijekom utakmica. Službeni i isključivi partner NBA lige kada je riječ o statistikama igrača u igri je Second Spectrum, tvrtka koja je u tome partner nogometne engleske Premier League i američke Major League Soccer..

Igrači, treneri i navijači mogu koristiti Second Spectrum za pristup povijesnim podacima o utakmicama i pogledati snimke akcija u roku od nekoliko sekundi. Tvrtka koristi strojno učenje i računalni vid za formiranje sustava praćenja. Može prikupljati 3D podatke uživo samo s kamera unutar arena, a zatim generirati izvješća koja pokazuju lokaciju igrača, statistiku igrača i podatke o razvoju igre u tijeku.

Iako Sunsi ov godine nisu uspjeli osvojiti prvenstvo, rasprave o primjeni i mogućnostima tehnologije 5G su pokrenute.

“Utvrdili smo da je ta povratna informacija u stvarnom vremenu najveći dobitak za naše igrače i trenere kada je riječ o pripremama za utakmicu i treninzima”, zaključio je Ryan Resh, voditelj analitike Phoenix Sunsa.